Objavte
pivo a jedlo

Vedeli ste, že pivo je po káve a čaji tretím najrozšírenejším nápojom na svete? Alebo, že existuje vyše 4 000 druhov piva, ktoré sa rozdeľujú do pivných štýlov, či chuťových segmentov? Tieto, ako aj mnohé ďalšie informácie, vrátane základných pravidiel párovania piva a jedla, sa dozviete práve tu.

O pive

Pivo, ktoré sa už po stáročia varí na celom svete, je nízko-alkoholický osviežujúci nápoj vyrábaný z vody, sladu, chmeľu a kvasiniek. Tento nápoj má rozhodne tie najlepšie predpoklady získať si priazeň každého človeka - perfektne zaháňa smäd, konzumuje sa celoročne, hoci viac sezónne, v bežných chvíľach, aj pri výnimočnejších príležitostiach.

O pive

Pivné štýly

Vrchne
Vrchne kvasené
kvasenie pri teplote 15 - 22°C
ale-y, pšeničné pivá a stouty
Spodne
Spodne kvasené
kvasenie pri teplote 8 - 12°C
ležiaky a portery
Spontánne
Spontánne kvasené
lambic, gueuze, faro
Každý pivný štýl má svoje charakteristické parametre ako EPM (extrakt pôvodnej mladiny), objem alkoholu, IBU (jednotka horkosti), farba.
Takže aj keď ste pivo ešte neochutnali, na základe popisu na etikete viete, akú chuť očakávať.
American Pale ALE (APA)
Americká verzia klasického anglického ALE, zvyčajne svetlej, slabo žltej až zlatej farby, ktorá je charakteristická svojou kvetinovou, ovocnou, citrusovou, živicovou či hrozienkovou arómou, pochádzajúcou z amerických odrôd chmeľu. Vyznačuje sa stredným až stredne plným telom a chuťou pri zachovaní strednej až vyššej horkosti, ktorá však nie je v pive najvýraznejším prvkom. Pivo by malo byť vždy príjemne vyvážené.
EPM:
EPM EPM EPM EPM EPM
11° - 15°P
IBU:
IBU IBU IBU IBU IBU
30 - 50
ALKOHOL:
ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL
4,5% - 6,2%
FARBA:
10 - 20 EBC
:
Lagunitas 12th of Never, Bradáč HOPe
India Pale Ale (IPA)
Jedna z najvýraznejších novodobých pivných kategórií sa vo svojej štruktúre delí ďalej na rôzne kategórie ako American IPA, English IPA, Red IPA, Black IPA, Belgium IPA a podobne. Pivo štýlu IPA sa však v dnešnom pivnom svete spája primárne so štýlom z kategórie Americká IPA, ktorá je jednoznačne najviac zastúpená v pivovaroch po celom svete. Pivo má svetlozlatú, zlatú až medenú či jantárovú farbu. Vyznačuje sa výraznou citrusovou, kvetinovou, živicovou až tropickou ovocnou arómou, pochádzajúcou z tzv. „New World Hops“ odrôd chmeľu. Má stredne plné telo so strednou až silnou a dlhotrvajúcou, no nie trpkou horkosťou. Chuť by nemala byť výrazne sladová, ale môžu sa v nej vyskytovať jemné karamelové tóny.
EPM:
EPM EPM EPM EPM EPM
14° - 17,5°P
IBU:
IBU IBU IBU IBU IBU
40 - 70
ALKOHOL:
ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL
5,5% - 7,5%
FARBA:
12 - 28 EBC
:
Bradáč Swallow No.1, Lagunitas IPA, Hurban Legend IPA
Double India Pale ALE
Zaujímavý pivný štýl patriaci do kategórií Strong Americal ALE (ťažký americký ALE). Je to „mladší“ brat klasickej americkej IPY, ktorý však dostal väčšie „grády“. Pivo môže byť zlatej až jantárovej farby. Vyznačuje sa výraznou arómou po citrusoch, živici a hrozienkach v závislosti od použitých odrôd chmeľu, no telo má výrazné plné a komplexné a často môže vyšší obsah alkoholu spôsobiť vyššiu hrejivosť pri dopití. Horkosť je vysoká a dlhotrvajúca, no opäť by nemala byť trpká a trávnatá.
EPM:
EPM EPM EPM EPM EPM
16° - 21°P
IBU:
IBU IBU IBU IBU IBU
60 - 120
ALKOHOL:
ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL
7,5% - 10,0%
FARBA:
12 - 28 EBC
:
Lagunitas Little Sumpin‘ Sumpin‘
English/British Brown ALE
Tento pivný štýl, ktorý patrí do rodiny tzv. „anglických hnedých ALE“, je veľmi rozšíreným štýlom práve v Anglicku a bývalých anglických kolóniách. Je to polotmavé pivo medenej, jantárovej až hnedej farby. Vyznačuje sa sladkastou, karamelovou, sladovou až orieškovou arómou s náznakom zemitých tónov po anglických odrodách chmeľu. Má stredne plné telo s výraznou karamelovou chuťou a jemnou až strednou horkosťou.
EPM:
EPM EPM EPM EPM EPM
10° - 13°P
IBU:
IBU IBU IBU IBU IBU
20 - 30
ALKOHOL:
ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL
4,2% - 5,4%
FARBA:
24 - 44 EBC
Blond Ale
Inak nazývaný aj Blonde ALE je jeden z najrozšírenejších belgických štýlov na svete. Vyznačuje sa svetložltou farbou. Má výraznú korenistú arómu po klinčekoch, ktoré sú typické pre belgické pivá práve použitým typom kvasníc, ktoré produkujú viac fenolov. Zároveň vo vôni môže prevažovať sladovosť s jemnými citrusovými tónmi. Pivo má plné, no jemné telo so sladovým charakterom. Mierne korenistá chuť sa spája s veľmi jemnou a nevýraznou horkosťou.
EPM:
EPM EPM EPM EPM EPM
15° - 19°P
IBU:
IBU IBU IBU IBU IBU
15 - 30
ALKOHOL:
ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL
6,0% - 7,5%
FARBA:
8 - 14 EBC
:
Affligem Blonde
Dubbel
Polotmavý až tmavý štýl odvodený od belgického blond ALE. Má jantárovú až hnedú farbu. Vyznačuje sa komplexnou, plnou, sladko-sladovou arómou s náznakmi čokolády a karamelu. Vo vôni môže byť jemne prítomné aj sušené ovocie ako slivky či čerešne. Belgický štýl piva napovedá, že vo vôni je cítiť aj klinčeky či banány. Stredné, až plné telo piva sa mieša s možnou jemnou hrejivosťou a jemnou horkosťou.
EPM:
EPM EPM EPM EPM EPM
15° - 19°P
IBU:
IBU IBU IBU IBU IBU
15 - 25
ALKOHOL:
ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL
6,0% - 7,6%
FARBA:
20 - 34 EBC
:
Affligem Dubbel
Tripel
Silný belgický, svetlý ALE sa vyznačuje silnou korenistou, klinčekovo-koriandrovou arómou s veľkou dávkou esterov v podobe banánu. Má komplexné a plné telo, v ktorom môžeme hľadať silné sladové tóny viažuce sa s korenistým buketom. Pivo sa taktiež vyznačuje veľkým pocitom hrejivosti po dopití a relatívne slabou horkosťou.
EPM:
EPM EPM EPM EPM EPM
19° - 21°P
IBU:
IBU IBU IBU IBU IBU
20 - 40
ALKOHOL:
ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL
7,5% - 9,5%
FARBA:
9 - 14 EBC
:
Affligem Tripel
Saison
Belgický štýl piva, ktorý vznikol ako pivo na „farmársku sezónu“ (saison - sezónne). Tento štýl piva sa historicky varil primárne na osvieženie počas letných dní na farmách. V dnešných dňoch sa varí ako to „najlepšie“ pivo z pivovaru. Po väčšine by malo byť svetlej žltej farby, no môžu sa vyskytovať aj pivá s tmavšou, zlatou až jantárovou farbou. Vyznačuje sa silnou arómou po ovocí, rôznych koreninách a jemných náznakoch citrusov. Pivo by malo byť na chuti osviežujúce, s ľahkým telom a relatívne vyššou karbonizáciou (viac CO2 v pive). Pivo je typické hlbokým prekvasom, čo spôsobuje suchý pocit po dopití, no ľahkosť ďalšieho napitia. Horkosť je pocitovo zvyčajne stredná až vyššia.
EPM:
EPM EPM EPM EPM EPM
12° - 16°P
IBU:
IBU IBU IBU IBU IBU
20 - 35
ALKOHOL:
ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL
5,0% - 7,0%
FARBA:
10 - 28 EBC
Weizen/Weissbier/Wheatbeer
Klasický a veľmi rozšírený typ vrchne kvaseného pšeničného piva, ktoré si pre svoju chuť a arómu našlo veľké množstvo fanúšikov. Rozdiel oproti tradičnejším typom pív je v použití pomeru sladov (pri pšeničných pivách sa používa 50% pšeničného sladu) a úrovni karbonizácie (obsahu CO2 v pive). Pšeničné pivá sa vyznačujú vysokou rezkosťou, čo z nich robí dokonalé osviežujúce pivo. Weizen resp. Weissbier je nemecký typ pšeničného piva. Pivo je svetlej žltej až zlatej farby. Vo vôni vieme zachytiť klasické tóny po klinčekoch a banánových esteroch. Tieto dve zložky tvoria „dušu“ tohto piva a sú jej neodmysliteľnou súčasťou.
EPM:
EPM EPM EPM EPM EPM
11° - 13°P
IBU:
IBU IBU IBU IBU IBU
8 - 15
ALKOHOL:
ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL
4,3% - 5,6%
FARBA:
4 - 12 EBC
:
Hurban Legend Pšeničné, Edelweiss Hefetrüb
Witbier
Pšeničné pivo varené na „belgický spôsob“. Ako pri všetkých typoch pšeničných pív, aj pri tomto sa pridáva relatívne veľké množstvo pšeničného sladu pri sypaní (až 20 – 30 %). Rozdiel oproti nemeckej „pšenici“ tkvie v kmeni použitých kvasiniek a v použití špecifických ingrediencií – koriandru a pomarančovej kôry. Pivo je veľmi svetlé a jeho farba sa blíži bielej. Je výrazne aromatické, vo vôni vieme nájsť klinčeky a už spomenutý koriander a pomarančovú kôru. Takto pripravený „kokteil“ koriandru a pomarančovej kôry sa zmiešava s vôňou po banánoch a citrusoch a robí z piva naozaj osviežujúci zážitok. Pivo je na chuti ľahšie až stredne plné a ponúka uhladenú, sladovú, krémovú chuť s citrusovými a korenistými náznakmi. Horkosť je v tomto prípade takmer nulová a ak je, tak naozaj len veľmi jemná.
EPM:
EPM EPM EPM EPM EPM
11° - 13°P
IBU:
IBU IBU IBU IBU IBU
8 - 20
ALKOHOL:
ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL
4,5% - 5,5%
FARBA:
4 - 8 EBC
Dunkles Weissbier
Veľmi zaujímavé polotmavé až tmavé nemecké pšeničné pivo. Toto pivo je vo vôni veľmi podobné jeho svetlým „bratom“ avšak prídavky mníchovských, karamelových či viedenských sladov mu dodávajú nielen farbu, ale aj vôňu. Typický pšeničný „banán“ sa spája s karamelovými a sušienkovými tónmi prichádzajúcimi z tmavších typov sladov a pivu dodávajú veľmi príjemný zážitok. Pivo má stredné až stredne plné telo a vyznačuje sa vyšším obsahom CO2. V chuti vieme jednoznačne rozlíšiť sladový charakter prevažujúci nad horkosťou, ktorá nie je v prípade tohto typu piva dôležitá.
EPM:
EPM EPM EPM EPM EPM
11° - 14°P
IBU:
IBU IBU IBU IBU IBU
10 - 18
ALKOHOL:
ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL
4,3% - 5,6%
FARBA:
28 - 46 EBC
Porter (Baltic Porter)
Porter ako štýl piva môžeme neoficiálne zaradiť do skupiny tmavých pív. Porter je vnímaný ako ťažké a hutné pivo tmavej, čiernej farby. Vo vôni môžeme zachytiť silnú dávku karamelu, praženej chlebovej kôrky, sladkého drievka, ale môžu sa v nej vyskytovať aj vyššie alkoholy či silnejšie estery v podobe sušeného ovocia (sliviek, hrozienok či čerešní). Tie sa ďalej prepájajú na možné čokoládové až kávové tóny, ktoré však pri porteroch zvyčajne nie sú tak silné ako pri stoutoch. Porter má plné, hutné a komplexné telo, v ktorom sa spája sladkosť, karamelovosť a sladovosť s vyšším obsahov alkoholu, čo má za následok potenciálny pocit hrejivosti po dopití. V pive nebadáme silnú horkosť z chmeľov, ale vzhľadom na relatívne vysoké percento sypania pražených sladov môžu pivá pôsobiť horkejšie. Často sa varí s rôznymi ingredienciami ako čokoládové bôby, med, karamel, sladké drievko a podobne.
EPM:
EPM EPM EPM EPM EPM
15° - 23°P
IBU:
IBU IBU IBU IBU IBU
20 - 40
ALKOHOL:
ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL
6,5% - 9,5%
FARBA:
34 - 60 EBC
:
Zlatý Bažant Medový Porter
Irish Stout (Suchý stout)
Veľmi populárny štýl piva, ktorý preslávilo pivo Guinness Draught. Pivo je tmavej, čiernej farby a vo vôni je cítiť primárne pražený slad v podobe jednoznačných kávových tónov. Rozdiel medzi Porter/Sweet Stoutom a práve spomínaným Irish Stoutom je v tom, že pivo je vo svojej podstate úplne ľahké a suché (dry) na tele, chuti a alkohole a zároveň ponúka „neuhladenosť“ pražených sladov, ktoré prechádzajú do piva v podobe kávovej chuti. Často býva veľmi málo karbonizované (malý obsah CO2) a tlačené primárne dusíkom, čo vytvorí pocit krémovosti a imitovanej plnosti piva. Veľmi ľahko sa pije a napriek tomu, že je to tmavé pivo, je pre veľa ľudí veľmi osviežujúce.
EPM:
EPM EPM EPM EPM EPM
9° - 11°P
IBU:
IBU IBU IBU IBU IBU
25 - 45
ALKOHOL:
ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL
4,0% - 4,5%
FARBA:
50 - 80 EBC
Sweet Stout (Sladký stout)sweetStoutSladkyStout
Označovaný ako milk (mliečny), resp. cream (krémový) stout. Tento štýl piva je sladká a plná verzia jeho „suchého“ brata, ktorá je takisto tmavej, čiernej farby. Rozdiel je práve vo vôni a chuti samotnej. Sweet stout ponúka viac „sladkých“ tónov po karameli, sladkom drievku, čokoláde či káve. „Sladkosť“ samotná sa docieľuje primárne dvoma spôsobmi – vedením varného procesu pri zanechaní väčšieho množstva neskvasiteľných cukrov a/alebo pridaním laktózy (mliečneho cukru) do varného procesu. Laktóza pôsobí v pive ako „zahusťovadlo“, ktoré zabezpečí mliečnu krémovosť piva a sladkosť. Pri tomto type piva očakávame ľahkú až strednú horkosť.
EPM:
EPM EPM EPM EPM EPM
11° - 15°P
IBU:
IBU IBU IBU IBU IBU
20 - 40
ALKOHOL:
ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL
4,0% - 6,0%
FARBA:
60 - 80 EBC
Svetlý ležiak českého typu
Najrozšírenejší typ piva na svete, ktorý sa varí od 19. storočia. Pivá sa vyznačujú rôznou úrovňou horkosti, ktorá môže byť jemná, príjemná, no aj výrazná s jemným dráždením a slabým až silným doznievaním po napití. Prítomnosť použitého chmeľu, hlavne odrody “Žatecký poloraný červenák“, dodáva týmto pivám tiež príjemnú chmeľovú vôňu doplnenú o zložky z činnosti použitého druhu spodných pivovarských kvasiniek, ktoré okrem alkoholu a CO2 produkujú pri kvasení aj ďalšie aromatické látky. Chuť týchto pív sa vyznačuje rôznym stupňom tzv. plnosti chuti, v závislosti od úrovne prekvasenia. Ležiaky teda môžu byť chuťovo stredne až silne plné, resp. relatívne prázdnejšie, s ohľadom na prekvasenie. V chuti sa prejavuje tiež množstvo, druh a odroda použitého chmeľu. Farba týchto pív je prevažne zlatožltá, od jemnej svetlejšej až po relatívne tmavšiu, medenú.
EPM:
EPM EPM EPM EPM EPM
10° - 15°P
IBU:
IBU IBU IBU IBU IBU
25 - 35
ALKOHOL:
ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL
4,0% - 6,2%
FARBA:
6 - 12 EBC
:
Zlatý Bažant '73, Zlatý Bažant 12 %, Zlatý Bažant 11 %, Zlatý Bažant 10 %, Krušovice Královská 12 %, Krušovice Královská 11 %, Krušovice Královská 10 %, Corgoň Juraj 12 %, Corgoň Legenda 11 %, Corgoň Klasik 10 %, Martiner 12 %, Gemer 12 %, Gemer 10 %, Starobrno Drak 12 %, Starobrno 10 %
Ležiak viedenského typu
Ako už prezrádza samotný názov, tento ležiak bol vyvinutý vo Viedni v 19. storočí. Ide o ležiak polotmavej, červenohnedej až hnedej farby. Varí sa z viedenského sladu s pridaním bavorského a praženého sladu. Vyznačuje sa bohatou sladovou vôňou, ktorá môže prechádzať do arómy praženého sladu. Pivo má stredne plnú sladovú chuť s nižšou horkosťou.
EPM:
EPM EPM EPM EPM EPM
11° - 15°P
IBU:
IBU IBU IBU IBU IBU
20- 25
ALKOHOL:
ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL
4,5% - 6,2%
FARBA:
10 - 20 EBC
Oktober fest/Marzen
Märzen (alebo marcové pivo) má svoj pôvod v Bavorsku a začal sa variť už v 16. storočí. Bavorské pivovarnícke úrady v roku 1553 vyhlásili, že pivo sa môže variť iba od Michala (29. septembra) do Juraja (24. apríla) z dôvodu rizika vzniku požiaru počas letných mesiacov. Märzen sa varil s väčším obsahom chmeľu a alkoholu kvôli dlhšej trvanlivosti. Po uvarení sa pivo uchovávalo v studenej pivnici až do neskorého leta a zvyšné fľaše sa podávali na Oktoberfeste. Pivo sa vyznačuje stredným až plným telom, intenzívnou sladovou chuťou a suchou dochuťou. Farba týchto pív môže byť bledá (Helles Märzen), jantárová až tmavohnedá (Dunkles Märzen).
EPM:
EPM EPM EPM EPM EPM
11° - 14°P
IBU:
IBU IBU IBU IBU IBU
20 - 30
ALKOHOL:
ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL
4,5% - 6,5%
FARBA:
10 - 40 EBC
Tmavý ležiakk
Tento tmavý variant bežného ležiaku takisto pochádza z Bavorska zo 16. storočia. Jeho základ tvoria špeciálne slady použité pri varení – farebný, pražený, karamelový a bavorský. Má jantárovú až „čiernu“ farbu, sladovú vôňu po použitých sladoch s tónmi karamelu a čokolády. Väčšinou sa vyznačuje nižšou horkosťou a viac, či menej sladkou a plnou chuťou.
EPM:
EPM EPM EPM EPM EPM
11° - 15°P
IBU:
IBU IBU IBU IBU IBU
15 - 30
ALKOHOL:
ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL
4,0% - 6,0%
FARBA:
50 - 150 EBC
:
Zlatý Bažant Tmavé, Maurus
Bock
Ležiak pochádzajúci z Nemecka, z mesta Einbeck, z čoho získal aj svoje pomenovanie – bock. Kedysi vrchne kvasené pivo je dnes už ležiakom so spodným kvasením. Ide prevažne o silnejšiu verziu ležiaka s vyšším obsahom alkoholu (okolo 7 %) a jemnou horkosťou. Pôvodne išlo o polotmavé až tmavé pivo, dnes však existuje viacero poddruhov rôznej farby od medenej až po tmavohnedú farbu. Vyznačuje sa výraznou, plnou, sladovou chuťou s tónmi karamelu, v ktorej môžeme cítiť tóny „praženej“ arómy a aj prítomnosť vyššieho obsahu alkoholu.
EPM:
EPM EPM EPM EPM EPM
11° - 15°P
IBU:
IBU IBU IBU IBU IBU
15 - 25
ALKOHOL:
ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL
6% - 8%
FARBA:
8 - 20 EBC
:
Zlatý Bažant Hurban Legend Polotmavý Bock
Doppelbock
Je bavorskou pivnou špecialitou, ktorú prvýkrát navarili paulanerskí mnísi. Ide vlastne o silnejšiu verziu bocku, ktora sa mohla konzumovať aj v období pôstu, pretože tento bock dokázal zasýtiť ľudí a nahradiť tak bežnú potravu. Doppelbock sa považoval za „tekutý chlieb“. Má tmavozlatú až tmavohnedú farbu s odtieňmi rubínu. Ide o pivá veľmi intenzívnej sladovej chuti s tónmi praženého sladu, tmavšie verzie môžu mať vo vôni čokoládové tóny. Chuť je veľmi bohatá a sladová so strednou horkosťou a vyšším obsahom alkoholu.
EPM:
EPM EPM EPM EPM EPM
11° - 18°P
IBU:
IBU IBU IBU IBU IBU
16 - 26
ALKOHOL:
ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL
7% - 12%
FARBA:
10 - 20 EBC
Lambic
Kategória pív lambic pochádza z regiónu okolo belgického mesta Brusel. Tieto pivá sú špecifické tým, že nie sú fermentované klasickým spôsobom, teda pridaním kvasníc, ale kvasia „nekontrolovane“ tzv. spontánnym spôsobom, kedy mikroflóra v danom pivovare obsahuje všetky potrebné divoké kvasnice a baktérie, ktoré „sadnú“ na práve uvarenú a schladenú mladinu a skvasia dané pivo. Tieto pivá sú známe tým, že zvyknú ležať a maturovať aj 3-4 roky. Lambic sa vyznačuje svetlou žltou farbou, kyslou arómou, ktorá často prechádza do arómy po sene, stodole či konskom sedle. Pivo je úplne ľahké na tele, mnohokrát vysoko prekvasené. Je výrazne kyslé a v chuti sa poväčšine nachádza množstvo ovocných chutí. Ma sladový základ. Horkosť sa pri lambiku nehodnotí a je absolútne nevýrazná.
EPM:
EPM EPM EPM EPM EPM
10° - 13°P
IBU:
IBU IBU IBU IBU IBU
0 - 10
ALKOHOL:
ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL
5,0% - 6,5%
FARBA:
6 - 14 EBC
Ovocný Lambic
Pri tomto type piva ide o ochutený lambic. Rôzne druhy ovocia, najčastejšie však višne, maliny či marhule, sa pridávajú často už počas primárneho kvasenia v určitom objeme do piva a prinášajú arómu a chuť daného ovocia. Zvyčajne sa používa ovocie priamo z oblasti, v ktorej sa dané lambiky varia. Višňový lambic je jeden z najrozšírenejších. Pri jeho výrobe sa používajú výhradne belgické višne a finálny produkt sa tzv. „blenduje“ z viacerých druhov lambiku. To znamená, že sa mixujú mladšie a staršie lambiky dokopy tak, aby bola výsledná chuť vždy rovnaká. Ovocné lambiky sú vôňou a farbou vždy špecifické podľa daného ovocia, ktoré sa pri ich výrobe použilo. Je to kyslé, výrazné a veľmi osviežujúce pivo.
EPM:
EPM EPM EPM EPM EPM
10° - 15°P
IBU:
IBU IBU IBU IBU IBU
0 - 10
ALKOHOL:
ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL
5,0% - 7,0%
FARBA:
6 - 14 EBC
:
Mort Subite Kriek, Mort Subite Witte
Gueuze
Gueuze je ďalším štýlom lambiku, belgického piva. Ako jediný druh piva na svete sa nevarí, ale vyrába sa „blendovaním“, teda zmiešaním mladých (ročných) a starých (dvoj- až trojročných) lambikov, ktoré sa plnia do fliaš podobných fľašiam na šampanské. Keďže mladé lambiky nie sú úplne fermentované, je potrebné vykonať druhú fermentáciu (už vo fľaši). Na trh sa dostáva až minimálne po roku ležania, kedy sa karbonizuje (vytvára CO2). Chuť gueuze sa od tradičných pív a ležiakov líši. Na jeho výrobu sa používa starý chmeľ a pivo tak nemá žiadnu chmeľovú arómu ani vôňu. Namiesto toho divoké kvasinky, ktoré sú pre lambiky špecifické, dodávajú gueuze suchú, jablčnú, kyslú, až octovú arómu i chuť.
EPM:
EPM EPM EPM EPM EPM
11° - 14°P
IBU:
IBU IBU IBU IBU IBU
0 - 10
ALKOHOL:
ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL
4,0% - 7,0%
FARBA:
6 - 13 EBC
Faro
Faro, tradične varené v Belgicku, je nízkoalkoholické pivo vyrobené zo zmesi lambiku a omnoho ľahšieho, čerstvo uvareného piva, do ktorej sa pridáva hnedý cukor (niekedy karamel alebo melasa). Faro, ktorý bol široko dostupný v údolí Senne až do začiatku 20. storočia, sa často vyrábal z druhého a tretieho „behu“, čo viedlo k pivu s nižším obsahom alkoholu. Bežne sa okorenilo korením, pomarančovou kôrou a koriandrom a spontánne fermentovalo vďaka mikróbom nachádzajúcim sa vo vzduchu. Konečným výsledkom bolo ľahké pivo s jemnou kyslou chuťou, v ktorej sa mohli vyskytnúť aj korenisté tóny. Niekedy bolo faro známe ako zmes starého lambiku a čerstvo vyrobeným nízkoalkoholickým lambikom, alebo dokonca s nízkoalkoholickým pivom (Meertsbier). Moderné faro je v porovnaní s historickými príkladmi zvyčajne silnejšie v alkohole.
EPM:
EPM EPM EPM EPM EPM
0° - 6°P
IBU:
IBU IBU IBU IBU IBU
0 - 10
ALKOHOL:
ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL ALKOHOL
2,0% - 5,0%
FARBA:
6 - 13 EBC

Rôznorodosť chutí

V závislosti od použitých surovín či receptúr existujú tisícky rôznych chutí pív, ktoré možno zjednotiť do siedmich základných chuťových kategórií. Aj pivá rovnakého pivného štýlu môžu mať odlišnosti vo svojej chuti a môžu byť zaradené do rôznych chuťových kategórií. Na tejto stránke objavíte širokú paletu chutí, oboznámime vás s jednotným pivným jazykom a dozviete sa, ako správne párovať pivo s jedlom.

Rôznorodosť chutí
Pivo

Pivo a jedlo

Pivo + jedlo = perfektné spojenie. Vlastne, vôbec nie je tak zložité nájsť dobrú kombináciu piva a jedla. Základným pravidlom párovania je rovnaká intenzita chuti piva a jedla. Potom skúste hľadať chute a arómy piva, ktoré s jedlom tvoria súlad, alebo naopak, kontrast. Takisto nesmieme opomenúť ani spôsob prípravy jedla, pokiaľ sa bavíme o jeho kombinácií s určitým typom piva.

O PIVE S PROFESIONÁLMI. DLHOROČNÝ SLÁDOK A ŠÉFKUCHÁR VÁM ODPOVEDIA NA VŠETKY OTÁZKY:

Karol France
„Pivo nie je len svetlé a tmavé. Má tisícky chutí, ktoré zaraďujeme do siedmich chuťových kategórií.“

Karol France, komerčný sládok
Laci Horňáček

„Pivo a jedlo – perfektná kombinácia.“

Laci Horňáček, šéfkuchár
Sladké a ovocné Sladké a ovocné
Ľahké sladové
CHMEĽOVÉ a
HORKÉ
CHMEĽOVÉ a HORKÉ
Intenzívne horké
a aromatické
Intenzívne horké a aromatické
Plné sladové Plné sladové
Pšeničné a
korenisté
Pšeničné a korenisté
Pražené a
čokoládové
Pražené a čokoládové
Ambasádor Zlatý Bažant Tmavé viac na webe
Ambasádor Heineken viac na webe
Ambasádor Edelweiss viac na webe
Ambasádor Krušovice Královská 12° viac na webe
Ambasádor Mort Subite Kriek Lambic viac na webe
Ambasádor Zlatý Bažant Hurban Legend IPA viac na webe
Sladké a ovocné

Sladké a ovocné pivá

Karol France

ČO SÚ TO SLADKÉ A OVOCNÉ PIVÁ?

„Sem by som zaradil ľahké ovocné pivá, radlery a cidery. Zakaždým ma očaria sladkou chuťou s rôznymi ovocnými príchuťami a občas v nich nachádzam sviežu kyslosť. V niektorých pivách z tejto kategórie rozoznávam jemné korenisté stopy.“

Karol France, komerčný sládok

sladká / ovocná / kyslá
korenistá / dymová
horká / chmeľová
pražená
sladová
Laci Horňáček

A ČO ZAHRYZNÚŤ K ĽAHKÝM PIVÁM?

„Tieto pivá odporúčam hlavne k sladkým, ovocným a ku korenistým jedlám. Mám skúsenosť, že si výborne rozumejú s ovocím, dezertmi a rôznymi predjedlami. Jedlá k sladkým a ovocným pivám podávam v surovom stave alebo ich zvyknem upravovať jemným spôsobom – parením alebo fritovaním.“

Laci Horňáček, šéfkuchár

ĽAHKÉ

Ľahké sladové pivá

Karol France

ČO SÚ TO ĽAHKÉ SLADOVÉ PIVÁ?

„Túto kategóriu by so charekterizoval rečou klasických pivárov: vo väčšine prípadov vlastne ide o klasickú „desiatku“ so všetkým čo k nej patrí – osviežujúca chuť, ľahké telo a sladový charakter.“

Karol France, komerčný sládok

sladká / ovocná / kyslá
korenistá / dymová
horká / chmeľová
pražená
sladová
Laci Horňáček

A ČO ZAHRYZNÚŤ K ĽAHKÝM SLADOVÝM PIVÁM?

„Je veľa spôsobov prípravy jedla, ktoré by sa hodilo k týmto jedlám – od servírovania v surovom stave cez fritovanie a vyprážanie až po pečenie. Výborne sa s ním kombinujú jedlá, ktoré si počas konzumácie a aj po nej pivo priam ‚samy pýtajú‘ – obaľované, slané a mierne pikantné jedlá. Samozrejme, výborne sa hodí k rôznym šalátom a drobným snackom.“

Laci Horňáček, šéfkuchár

Intenzívne horké a aromatické

Intenzívne horké a aromatické

Karol France

Čo sú to intenzívne horké a aromatické pivá?

„Základom pív tejto kategórie je výrazná chuť a stredná až dlho trvajúca horkosť. Vo vôni často cítime citrusovú či kvetinovú arómou vďaka použitiu rôznych v druhov chmeľov. Asi najviac vystihujú túto kategóriu pivá štýlu IPA, avšak patria sem aj tradičné spodne či vrchne kvasené pivá rôznych stupňovitostí.“

Karol France, komerčný sládok

sladká / ovocná / kyslá
korenistá / dymová
horká / chmeľová
pražená
sladová
Laci Horňáček

Čo zahryznúť k intenzívne horkým a aromatickým pivám?

„Určite odporúčam jedlá výraznej chuti, teda pivnú klasiku - slané, mastné, korenisté. Čo vás však môže prekvapit je kombinácia s dezertom mango cheesecake. Ovocná a trpkejšia chuť manga krásne ladí s exotickou a citrusovou arómou chmeľu v týchto pivách. Vyskúšajte!“

Laci Horňáček, šéfkuchár

Chmeľové horké

Chmeľové horké pivá

Karol France

ČO SÚ TO CHMEĽOVÉ HORKÉ PIVÁ?

„Tak toto je ďalšie pivečko pre fanúšikov absolútnej klasiky – pivá s ľahkým telom a horkým a chmeľových charakterom typickej „dvanástky“. Majú výraznejšiu horkosť a suchší „dojazd.“

Karol France, komerčný sládok

sladká / ovocná / kyslá
korenistá / dymová
horká / chmeľová
pražená
sladová
Laci Horňáček

A ČO ZAHRYZNÚŤ K CHMEĽOVÝM HORKÝM PIVÁM?

„Skutočne si k nim treba predstaviť len plný tanier guláša? Nemyslím si. Pripravujem množstvo grilovaných, vyprážaných a pečených jedál, s ktorými si táto pivná klasika výborne rozumie. A rovnako ako v prípade ľahkých sladových pív, určite sú výborným nápojom k slaným a korenistým jedlám.“

Laci Horňáček, šéfkuchár

PŠENIČNÉ A KORENISTÉ PIVÁ<

PŠENIČNÉ A KORENISTÉ PIVÁ

Karol France

ČO SÚ TO PŠENIČNÉ A KORENISTÉ PIVÁ?

„Plné, korenisté, zaujímavé. Použitá pšenica či pšeničný slad výrazným spôsobom dotvára celkovú chuť a dojem. Vystupuje aróma po banánoch či klinčekoch alebo aj iných typocho korením či koriander či pomarančová kôra.“

Karol France, komerčný sládok

sladká / ovocná / kyslá
korenistá / dymová
horká / chmeľová
pražená
sladová
Laci Horňáček

A čo zahryznúť k pšeničným a korenistým pivám

„K týmto pivám ide výborne napríklad ‚Ázia‘ – s bylinkami, korením či so sójovou omáčkou dokážu vytvoriť ideálny pár. Vďaka tomuto pivu som sa naučil množstvo nových, zaujímavých spôsobov prípravy hydiny a zeleniny. Ako spôsob úpravy jedla odporúčam najmä opekanie, dusenie a barbecue.“

Laci Horňáček, šéfkuchár

PLNÉ SLADOVÉ PIVÁ

PLNÉ SLADOVÉ PIVÁ

Karol France

Čo sú to plné sladové pivá?

„Na túto plnú chuť som si rýchlo zvykol. Pivá z tejto kategórie výrazne chutia po slade, majú jemnú karamelovú príchuť a občas sa v nich vynoria aj medové tóny. Baví ma sledovať, ako sa striedajú horké a chmeľové tóny, do ktorých sa ešte občas vmiesi mierne ‚pražená‘ chuť.“

Karol France, komerčný sládok

sladká / ovocná / kyslá
korenistá / dymová
horká / chmeľová
pražená
sladová
Laci Horňáček

A čo zahryznúť k plným sladovým pivám?

„Mäso všetkých druhov na všetky spôsoby – barbecue, grilované, pečené aj dusené. Mäsožravci, nebojte sa vyskúšať čokoľvek! A potom ešte odporúčam dopriať si tieto pivá s chuťovo výraznými syrmi.“

Laci Horňáček, šéfkuchár

PRAŽENÉ A ČOKOLÁDOVÉ PIVÁ

PRAŽENÉ A ČOKOLÁDOVÉ PIVÁ

Karol France

Čo sú to pražené a čokoládová pivá?

„Sú to pivá tmavej farby, pri ktorých výrobe boli použité tmavé slady. Tie do nich prinášajú buď horké a suché chute alebo naopak sladové a sladké. V oboch prípadoch však výrazne ucítite pražené tóny, chuť po káve alebo horkej čokoláde. Dopočujem si občas vychutnať tieto tmavé pivá.“

Karol France, komerčný sládok

sladká / ovocná / kyslá
korenistá / dymová
horká / chmeľová
pražená
sladová
Laci Horňáček

A čo zahryznúť k praženým a čokoládovým pivám

„K intenzívnej chuti takýchto pív sa najlepšie hodia opekané, zemité a komplexné jedlá. Ako pri sladových pivách, aj tu je to predovšetkým mäso tepelne upravované na rôzne spôsoby. To sa asi dalo očakávať – ale tušili ste, že tieto pivá sa výborne hodia k dezertom? Vyskúšajte tmavé pivo napríklad s čokoládovým brownie.“

Laci Horňáček, šéfkuchár

PÁROVAČ

Vyberte si obľubenú značku piva a my vám povieme, aké jedlo sa k nej hodí.

(Pokiaľ neviete, do akej kategórie patrí vaše obľúbené pivo, zistíte to v tomto zozname)

Corgoň 10%
Corgoň 10%
Heineken
Heineken
Kelt 10%
Kelt 10%
Krušovice Královská 10°
Krušovice Královská 10°
Zlatý Bažant 0,0%
Zlatý Bažant 0,0%
Zlatý Bažant 10°
Zlatý Bažant 10°
Corgoň 10%
Corgoň 10%
Heineken
Heineken
Kelt 10%
Kelt 10%
Krušovice Královská 10°
Krušovice Královská 10°
Zlatý Bažant 0,0%
Zlatý Bažant 0,0%
Zlatý Bažant 10°
Zlatý Bažant 10°

K vybranej kategórii piva Vám odporúčame tieto recepty:

Corgoň 12%
Corgoň 12%
Krušovice Královská 12°
Krušovice Královská 12°
Martiner 12%
Martiner 12%
Zlatý Bažant 12°
Zlatý Bažant 12°
Zlatý Bažant ´73
Zlatý Bažant ´73
Corgoň 12%
Corgoň 12%
Krušovice Královská 12°
Krušovice Královská 12°
Martiner 12%
Martiner 12%
Zlatý Bažant 12°
Zlatý Bažant 12°
Zlatý Bažant ´73
Zlatý Bažant ´73

K vybranej kategórii piva Vám odporúčame tieto recepty:

Desperados
Desperados
Mort Subite Kriek Lambic
Mort Subite Kriek Lambic
Strongbow Elderflower
Strongbow Elderflower
Strongbow Gold
Strongbow Gold
Zlatý Bažant Radler 0,0% Citrón
Zlatý Bažant Radler 0,0% Citrón
Zlatý Bažant Radler 0,0% Citrón Light
Zlatý Bažant Radler 0,0% Citrón Light
Zlatý Bažant Radler 0,0% Citrón-Baza-Mäta
Zlatý Bažant Radler 0,0% Citrón-Baza-Mäta
Zlatý Bažant Radler 0,0% Grapefruit - Rozmarín
Zlatý Bažant Radler 0,0% Grapefruit - Rozmarín
Zlatý Bažant Radler 0,0% Jahoda-Rebarbora
Zlatý Bažant Radler 0,0% Jahoda-Rebarbora
Zlatý Bažant Radler 0,0% Mandarínka - Jazmín Light
Zlatý Bažant Radler 0,0% Mandarínka - Jazmín Light
Zlatý Bažant Radler 0,0% Mirabelka - Estragón Light
Zlatý Bažant Radler 0,0% Mirabelka - Estragón Light
Zlatý Bažant Radler 0,0% Tmavý Citrón
Zlatý Bažant Radler 0,0% Tmavý Citrón
Zlatý Bažant Radler 0.0% Tmavá višňa
Zlatý Bažant Radler 0.0% Tmavá višňa
Desperados
Desperados
Mort Subite Kriek Lambic
Mort Subite Kriek Lambic
Strongbow Elderflower
Strongbow Elderflower
Strongbow Gold
Strongbow Gold
Zlatý Bažant Radler 0,0% Citrón
Zlatý Bažant Radler 0,0% Citrón
Zlatý Bažant Radler 0,0% Citrón Light
Zlatý Bažant Radler 0,0% Citrón Light
Zlatý Bažant Radler 0,0% Citrón-Baza-Mäta
Zlatý Bažant Radler 0,0% Citrón-Baza-Mäta
Zlatý Bažant Radler 0,0% Grapefruit - Rozmarín
Zlatý Bažant Radler 0,0% Grapefruit - Rozmarín
Zlatý Bažant Radler 0,0% Jahoda-Rebarbora
Zlatý Bažant Radler 0,0% Jahoda-Rebarbora
Zlatý Bažant Radler 0,0% Mandarínka - Jazmín Light
Zlatý Bažant Radler 0,0% Mandarínka - Jazmín Light
Zlatý Bažant Radler 0,0% Mirabelka - Estragón Light
Zlatý Bažant Radler 0,0% Mirabelka - Estragón Light
Zlatý Bažant Radler 0,0% Tmavý Citrón
Zlatý Bažant Radler 0,0% Tmavý Citrón
Zlatý Bažant Radler 0.0% Tmavá višňa
Zlatý Bažant Radler 0.0% Tmavá višňa

K vybranej kategórii piva Vám odporúčame tieto recepty:

Krušovice Kralovské Černé
Krušovice Kralovské Černé
Zlatý Bažant Tmavé
Zlatý Bažant Tmavé
Krušovice Kralovské Černé
Krušovice Kralovské Černé
Zlatý Bažant Tmavé
Zlatý Bažant Tmavé

K vybranej kategórii piva Vám odporúčame tieto recepty:

Zlatý Bažant Hurban Legend IPA
Zlatý Bažant Hurban Legend IPA
Zlatý Bažant Hurban Legend IPA
Zlatý Bažant Hurban Legend IPA

K vybranej kategórii piva Vám odporúčame tieto recepty:

DEGUSTAČNÁ VEČERA U VÁS V PODNIKU

Prineste svojim zákazníkom nezabudnuteľný gurmánsky zážitok.
Prostredníctvom moderovanej degustácie im ukážte, ako ladí pivo s jedlom.
Celým večerom budú hostí sprevádzať naši odborníci – šéfkuchár Laci Horňáček a sládok Karol France.

POŽIADAVKA O DEGUSTAČNÚ VEČERU

Cancel

Do akej kategórie patrí Vaše obľúbené pivo?

C
Corgoň 10%
Ľahké sladové pivá
Corgoň 12%
Chmeľové a horké pivá
Corgoň 4-sladový
Pšeničné a korenisté pivá
D
Desperados
Sladké a ovocné pivá
E
Edelweiss
Plné sladové pivá
H
Heineken
Ľahké sladové pivá
K
Kelt 10%
Ľahké sladové pivá
Krušovice Královská 10°
Ľahké sladové pivá
Krušovice Královská 12°
Chmeľové a horké pivá
Krušovice Kralovské Černé
Pražené a čokoládové
M
Martiner 12%
Chmeľové a horké pivá
Mort Subite Kriek Lambic
Sladké a ovocné pivá
S
Strongbow Elderflower
Sladké a ovocné pivá
Strongbow Gold
Sladké a ovocné pivá
Z
Zlatý Bažant 0,0%
Ľahké sladové pivá
Zlatý Bažant 10°
Ľahké sladové pivá
Zlatý Bažant 12°
Chmeľové a horké pivá
Zlatý Bažant Hurban Legend IPA
Intenzívne horké a aromatické
Zlatý Bažant Radler 0,0% Citrón
Sladké a ovocné pivá
Zlatý Bažant Radler 0,0% Citrón Light
Sladké a ovocné pivá
Zlatý Bažant Radler 0,0% Citrón-Baza-Mäta
Sladké a ovocné pivá
Zlatý Bažant Radler 0,0% Grapefruit - Rozmarín
Sladké a ovocné pivá
Zlatý Bažant Radler 0,0% Jahoda-Rebarbora
Sladké a ovocné pivá
Zlatý Bažant Radler 0,0% Mandarínka - Jazmín Light
Sladké a ovocné pivá
Zlatý Bažant Radler 0,0% Mirabelka - Estragón Light
Sladké a ovocné pivá
Zlatý Bažant Radler 0,0% Tmavý Citrón
Sladké a ovocné pivá
Zlatý Bažant Radler 0.0% Tmavá višňa
Sladké a ovocné pivá
Zlatý Bažant Tmavé
Pražené a čokoládové
Zlatý Bažant ´73
Chmeľové a horké pivá