Objavte
pivo a jedlo
Vedeli ste, že pivo je po káve a čaji tretím najrozšírenejším nápojom na svete? Alebo, že existuje vyše 4 000 druhov piva, ktoré sa rozdeľujú do pivných štýlov, či chuťových segmentov? Tieto, ako aj mnohé ďalšie informácie, vrátane základných pravidiel párovania piva a jedla, sa dozviete práve tu.
O pive
Pivo, ktoré sa už po stáročia varí na celom svete, je nízko-alkoholický osviežujúci nápoj vyrábaný z vody, sladu, chmeľu a kvasiniek. Tento nápoj má rozhodne tie najlepšie predpoklady získať si priazeň každého človeka - perfektne zaháňa smäd, konzumuje sa celoročne, hoci viac sezónne, v bežných chvíľach, aj pri výnimočnejších príležitostiach.

Pivné štýly

ale-y, pšeničné pivá a stouty

ležiaky a portery

Takže aj keď ste pivo ešte neochutnali, na základe popisu na etikete viete, akú chuť očakávať.
Rôznorodosť chutí
V závislosti od použitých surovín či receptúr existujú tisícky rôznych chutí pív, ktoré možno zjednotiť do siedmich základných chuťových kategórií. Aj pivá rovnakého pivného štýlu môžu mať odlišnosti vo svojej chuti a môžu byť zaradené do rôznych chuťových kategórií. Na tejto stránke objavíte širokú paletu chutí, oboznámime vás s jednotným pivným jazykom a dozviete sa, ako správne párovať pivo s jedlom.


Pivo a jedlo
Pivo + jedlo = perfektné spojenie. Vlastne, vôbec nie je tak zložité nájsť dobrú kombináciu piva a jedla. Základným pravidlom párovania je rovnaká intenzita chuti piva a jedla. Potom skúste hľadať chute a arómy piva, ktoré s jedlom tvoria súlad, alebo naopak, kontrast. Takisto nesmieme opomenúť ani spôsob prípravy jedla, pokiaľ sa bavíme o jeho kombinácií s určitým typom piva.
O PIVE S PROFESIONÁLMI. DLHOROČNÝ SLÁDOK A ŠÉFKUCHÁR VÁM ODPOVEDIA NA VŠETKY OTÁZKY:

Karol France, komerčný sládok

Laci Horňáček, šéfkuchár
Sladké a ovocné pivá
ČO SÚ TO SLADKÉ A OVOCNÉ PIVÁ?
„Sem by som zaradil ľahké ovocné pivá, radlery a cidery. Zakaždým ma očaria sladkou chuťou s rôznymi ovocnými príchuťami a občas v nich nachádzam sviežu kyslosť. V niektorých pivách z tejto kategórie rozoznávam jemné korenisté stopy.“
Karol France, komerčný sládok
sladká / ovocná / kyslá | |||
korenistá / dymová | |||
horká / chmeľová | |||
pražená | |||
sladová |
A ČO ZAHRYZNÚŤ K ĽAHKÝM PIVÁM?
„Tieto pivá odporúčam hlavne k sladkým, ovocným a ku korenistým jedlám. Mám skúsenosť, že si výborne rozumejú s ovocím, dezertmi a rôznymi predjedlami. Jedlá k sladkým a ovocným pivám podávam v surovom stave alebo ich zvyknem upravovať jemným spôsobom – parením alebo fritovaním.“
Laci Horňáček, šéfkuchár
ĽAHKÉ SLADOVÉ PIVÁ
ČO SÚ TO ĽAHKÉ SLADOVÉ PIVÁ?
„úto kategóriu by so charekterizoval rečou klasických pivárov: vo väčšine prípadov vlastne ide o klasickú „desiatku“ so všetkým čo k nej patrí – osviežujúca chuť, ľahké telo a sladový charakter.“
Karol France, komerčný sládok
sladká / ovocná / kyslá | |||
korenistá / dymová | |||
horká / chmeľová | |||
pražená | |||
sladová |
A ČO ZAHRYZNÚŤ K ĽAHKÝM SLADOVÝM PIVÁM?
„Je veľa spôsobov prípravy jedla, ktoré by sa hodilo k týmto jedlám – od servírovania v surovom stave cez fritovanie a vyprážanie až po pečenie. Výborne sa s ním kombinujú jedlá, ktoré si počas konzumácie a aj po nej pivo priam ‚samy pýtajú‘ – obaľované, slané a mierne pikantné jedlá. Samozrejme, výborne sa hodí k rôznym šalátom a drobným snackom.“
Laci Horňáček, šéfkuchár
Intenzívne horké a aromatické
Čo sú to intenzívne horké a aromatické pivá?
„Základom pív tejto kategórie je výrazná chuť a stredná až dlho trvajúca horkosť. Vo vôni často cítime citrusovú či kvetinovú arómou vďaka použitiu rôznych v druhov chmeľov. Asi najviac vystihujú túto kategóriu pivá štýlu IPA, avšak patria sem aj tradičné spodne či vrchne kvasené pivá rôznych stupňovitostí.“
Karol France, komerčný sládok
sladká / ovocná / kyslá | |||
korenistá / dymová | |||
horká / chmeľová | |||
pražená | |||
sladová |
Čo zahryznúť k intenzívne horkým a aromatickým pivám?
„Určite odporúčam jedlá výraznej chuti, teda pivnú klasiku - slané, mastné, korenisté. Čo vás však môže prekvapit je kombinácia s dezertom mango cheesecake. Ovocná a trpkejšia chuť manga krásne ladí s exotickou a citrusovou arómou chmeľu v týchto pivách. Vyskúšajte!“
Laci Horňáček, šéfkuchár
Chmeľové horké pivá
ČO SÚ TO CHMEĽOVÉ HORKÉ PIVÁ?
„Tak toto je ďalšie pivečko pre fanúšikov absolútnej klasiky – pivá s ľahkým telom a horkým a chmeľových charakterom typickej „dvanástky“. Majú výraznejšiu horkosť a suchší „dojazd.“
Karol France, komerčný sládok
sladká / ovocná / kyslá | |||
korenistá / dymová | |||
horká / chmeľová | |||
pražená | |||
sladová |
A ČO ZAHRYZNÚŤ K CHMEĽOVÝM HORKÝM PIVÁM?
„Skutočne si k nim treba predstaviť len plný tanier guláša? Nemyslím si. Pripravujem množstvo grilovaných, vyprážaných a pečených jedál, s ktorými si táto pivná klasika výborne rozumie. A rovnako ako v prípade ľahkých sladových pív, určite sú výborným nápojom k slaným a korenistým jedlám.“
Laci Horňáček, šéfkuchár
PŠENIČNÉ A KORENISTÉ PIVÁ
ČO SÚ TO PŠENIČNÉ A KORENISTÉ PIVÁ?
„Plné, korenisté, zaujímavé. Použitá pšenica či pšeničný slad výrazným spôsobom dotvára celkovú chuť a dojem. Vystupuje aróma po banánoch či klinčekoch alebo aj iných typocho korením či koriander či pomarančová kôra.“
Karol France, komerčný sládok
sladká / ovocná / kyslá | |||
korenistá / dymová | |||
horká / chmeľová | |||
pražená | |||
sladová |
A čo zahryznúť k pšeničným a korenistým pivám
„K týmto pivám ide výborne napríklad ‚Ázia‘ – s bylinkami, korením či so sójovou omáčkou dokážu vytvoriť ideálny pár. Vďaka tomuto pivu som sa naučil množstvo nových, zaujímavých spôsobov prípravy hydiny a zeleniny. Ako spôsob úpravy jedla odporúčam najmä opekanie, dusenie a barbecue.“
Laci Horňáček, šéfkuchár
PLNÉ SLADOVÉ PIVÁ
Čo sú to plné sladové pivá?
„Na túto plnú chuť som si rýchlo zvykol. Pivá z tejto kategórie výrazne chutia po slade, majú jemnú karamelovú príchuť a občas sa v nich vynoria aj medové tóny. Baví ma sledovať, ako sa striedajú horké a chmeľové tóny, do ktorých sa ešte občas vmiesi mierne ‚pražená‘ chuť.“
Karol France, komerčný sládok
sladká / ovocná / kyslá | |||
korenistá / dymová | |||
horká / chmeľová | |||
pražená | |||
sladová |
A čo zahryznúť k plným sladovým pivám?
„Mäso všetkých druhov na všetky spôsoby – barbecue, grilované, pečené aj dusené. Mäsožravci, nebojte sa vyskúšať čokoľvek! A potom ešte odporúčam dopriať si tieto pivá s chuťovo výraznými syrmi.“
Laci Horňáček, šéfkuchár
PRAŽENÉ A ČOKOLÁDOVÉ PIVÁ
Čo sú to pražené a čokoládová pivá?
„Sú to pivá tmavej farby, pri ktorých výrobe boli použité tmavé slady. Tie do nich prinášajú buď horké a suché chute alebo naopak sladové a sladké. V oboch prípadoch však výrazne ucítite pražené tóny, chuť po káve alebo horkej čokoláde. Dopočujem si občas vychutnať tieto tmavé pivá.“
Karol France, komerčný sládok
sladká / ovocná / kyslá | |||
korenistá / dymová | |||
horká / chmeľová | |||
pražená | |||
sladová |
A čo zahryznúť k praženým a čokoládovým pivám
„K intenzívnej chuti takýchto pív sa najlepšie hodia opekané, zemité a komplexné jedlá. Ako pri sladových pivách, aj tu je to predovšetkým mäso tepelne upravované na rôzne spôsoby. To sa asi dalo očakávať – ale tušili ste, že tieto pivá sa výborne hodia k dezertom? Vyskúšajte tmavé pivo napríklad s čokoládovým brownie.“
Laci Horňáček, šéfkuchár
PÁROVAČ
Vyberte si obľubenú značku piva a my vám povieme, aké jedlo sa k nej hodí.
(Pokiaľ neviete, do akej kategórie patrí vaše obľúbené pivo, zistíte to v tomto zozname)
K vybranej kategórii piva Vám odporúčame tieto recepty:
K vybranej kategórii piva Vám odporúčame tieto recepty:
K vybranej kategórii piva Vám odporúčame tieto recepty:
K vybranej kategórii piva Vám odporúčame tieto recepty:
K vybranej kategórii piva Vám odporúčame tieto recepty:
K vybranej kategórii piva Vám odporúčame tieto recepty:
K vybranej kategórii piva Vám odporúčame tieto recepty:
DEGUSTAČNÁ VEČERA U VÁS V PODNIKU
Prineste svojim zákazníkom nezabudnuteľný gurmánsky zážitok.
Prostredníctvom moderovanej degustácie im ukážte, ako ladí pivo s jedlom.
Celým večerom budú hostí sprevádzať naši odborníci – šéfkuchár Laci Horňáček a komerčný sládok Karol France.