Bezmäsité jedlá
Grilovaná čakanka s kašou (Maccu di San Giuseppe)

Suroviny na 4 porcie
- čakanka červená alebo biela, 2 – 4 ks podľa veľkosti
- cherry paradajky, 4 ks
- kapary, 12 ks
- sardely, 4 ks
- olivový olej panenský, 4 PL
- cesnak , 2 strúčiky
- parmezán , 4 PL
- korenie čierne čerstvo mleté
- soľ
- fazuľa suchá, 120 g
- šošovica suchá , 50 g
- hrach suchý žltý, 50 g
- fenikel čerstvý hľuza, 120 g
- zeler stonkovy, 100 g
- cibuľa , 1 menšia
- sušené paradajky, 3 ks
- čili paprička čerstvá, 1 - 2 ks
- olivový olej panenský, 4 PL
- cesnak , 1 strúčik
- soľ
- korenie čierne čerstvo mleté
Postup
- Večer v deň pred prípravou namočíme hrach a fazuľu.
- V deň prípravy opláchneme namočenú fazuľu a hrach a dáme ich variť v dostatočne veľkom hrnci.
- Pokrájame nadrobno cibuľu, fenikel a stonkový zeler. Listy zo zeleru a fenikla odložíme.
- Šošovicu a nakrájanú zeleninu pridáme do hrnca, osolíme, okoreníme a varíme pomaly 2,5 – 3 hodiny.
- Čakanky prekrojíme na štvrtiny, hlúbik neodstránime, udrží nám listy vcelku pri grilovaní. Zľahka potrieme olivovým olejom a grilujeme asi 2 – 3 minúty zo všetkých strán.
- V panvici rozohrejeme zvyšný olej, pridáme nakrájané sardely, kapary, cesnak a cherry paradajky. Vložíme čakanky a za pravidelného obracania spoločne opekáme asi 5 minút.
- Po 2 – 3 hodinách má hotová kaša hustú konzistenciu a suroviny sú čiastočne rozvarené. Podľa potreby dochutíme soľou a korením. Do misky nakrájame nadrobno čili papričky, zelené vňate a prelisujeme cesnak, zamiešame s olivovým olejom.
- Kašu na tanieri prelejeme zmesou oleja a podávame horúcu s čakankou posypanou hoblinkami parmezánu. Vhodnou prílohou je chlieb alebo ciabatta.