Mäsité jedlá
Galantína s údeným jazykom

Suroviny na 4 porcie
- Údený jazyk bravčový alebo hovädzí, 150 g
- Údený bôčik alebo mäsitá slaninka, plátky, 25 ks (2,5 x 10 až 13 cm), hrúbka 1 – 1,5 mm
- Bravčová krkovička, 500 g
- Vajce, 2 ks
- Smotana 33 % , 50 ml
- Slanina surová, 150 g
- Cibuľa, 1 malá
- Bravčová masť , 1 polievková lyžica
- Soľ, 10 g (podľa intenzity soli v jazyku a bôčiku)
- Jemne mleté korenie čierne, muškátový orech mletý, mletá rasca, lístky tymianu, z každého ¼ čajovej lyžičky
Postup
- Plátky bôčika alebo slaniny rozložíme na potravinársku fóliu.
- Krkovičku, slaninu a cibuľu nakrájame na kocky 2 x 2 cm, prudko opečieme na masti na panvici, horúce zomelieme najemno, pridáme vajcia, smotanu a koreniny. Všetko dohladka rozmixujeme ponorným mixérom alebo v kuchynskom robote na sekanie.
- Údený jazyk očistíme tak, že ostrým nožom zrežeme kožu. Jazyk je možné aj uvariť, potom vložiť do studenej vody a následne stiahnuť z neho kožu. Spôsob sťahovania záleží od tuhosti jazyka a spôsobu jeho vyúdenia.
- Časť zmesi natrieme na plátky slaniny, údený jazyk poukladáme nepravidelne pozdĺžne. Nepravidelné poukladanie vytvorí mozaiku galantíny. Miestami je vhodné, aby sa hranolčeky údeného jazyka navzájom prekrývali, vďaka čomu získame aj 2 – 3 vzory na reze.
- Doložíme zvyšné množstvo zmesi a zarolujeme úhľadné valčeky. Je potrebné použiť minimálne dve vrstvy fólie, prípadne aj hliníkovú fóliu na záver. Varíme pozvoľna v pare cca 35 minút.
- Vychladnutú galantínu odložíme v chlade ideálne na 1 – 2 dni. Všetky chute sa spoja a získa sa tak správna konzistencia na krájanie.
- Galantínu podávame nakrájanú na plátky 15 – 25 mm s pikantným alebo ovocným obložením.