Ambasádor Heineken viac na webe
Bezmäsité jedlá

Plnený baklažán "Imam baildi" (turecký baklažán plnený zeleninou)

Plnený baklažán "Imam baildi" (turecký baklažán plnený zeleninou)

Suroviny na 4 porcie

  • baklažán strednej veľkosti, 4 ks
  • olivový olej panenský, 4 PL
  • cibuľa, 2 ks
  • paprika, 2 ks
  • paradajky, 2 ks
  • paradajkový pretlak, 3 PL
  • petržlenová vňať, 4 PL
  • olivový olej panenský, 12 PL
  • nové korenie mleté, 1 ČL
  • kajenské korenie, ½ ČL
  • voda
  • soľ

Postup

  1. Baklažány pozdĺžne narežeme hlbším rezom, zárezy pootvoríme a nasolíme. Necháme 30 minút odležať, čiastočne zmäknú a pustia vodu.
  2. Medzitým nakrájame cibuľu nadrobno, cesnak na plátky, papriku a paradajky na kúsky veľké 1 × 1 cm.

    V hlbšej panvici opečieme cibuľu a papriku do sklovita, pridáme cesnak, opečieme asi 1 minútu. Pridáme paradajky a pretlak rozriedený 2 PL vody, soľ, korenie a povaríme 5 minút. Ochutíme polovicou najemno nakrájanej petržlenovej vňate.
  3. Baklažány umyjeme, osušíme, jemne potrieme olejom. V miestach zárezov olejom nešetríme, opečieme pomaly na grile, kým nezmäknú.
  4. Baklažány preložíme do pekáča zárezom hore, naplníme zeleninovou zmesou, zvyšnú zmes rozriedime malým množstvom vody a pridáme k baklažánom. Všetko prelejeme olivovým olejom a pečieme v rúre pri 180 °C 50 – 60 min. Pravidelne kontrolujeme, v prípade potreby podlejeme malým množstvom vody.
  5. Podávame teplé, nie však horúce, posypané petržlenovou vňaťou.

    Vhodnou prílohou je biely chlieb.
Recept
Stiahnuť
Obrázok receptu
Stiahnuť