Ambasádor Zlatý Bažant Tmavé viac na webe
Mäsité jedlá

Rib eye steak s tekvicou hokaido a špargľou

Rib eye steak s tekvicou hokaido a špargľou

Suroviny na 4 porcie

  • Vysoká roštenka, 4 x 250 g
  • Olej , 1 PL
  • Maslo, 2 PL
  • Pivo Zlatý Bažant Tmavé , 150 ml
  • Omáčka demi glace, 100 ml
  • Trojfarebné steakové korenie, soľ
  • Tekvica hokaido, 500 g
  • Zelená špargľa, 250 g
  • Maslo, 2 PL
  • Čerstvý estragón, 8 vetvičiek
  • Soľ

Postup

  1. Tekvicu zbavíme šupky a jadierok a nakrájame na plátky s hrúbkou 1 – 1,5 cm. Plátky osolíme, potrieme olejom a opečieme takmer do mäkka. Špargľu podľa potreby očistíme škrabkou, od vrcholkov cca tretinu smerom dolu, asi 1 cm konček odrežeme a vyhodíme.
  2. Špargľu uvaríme v osolenej vode s lyžičkou cukru do polomäkka, vyberieme a ochladíme v studenej vode, aby si zachovala sviežu farbu.
  3. Steaky jemne potrieme olejom a opečieme na vrúbkovanej steakovej panvici na požadovaný stupeň prepečenia. Krátko pred dokončením ochutíme nahrubo mletým steakovým korením, soľou a maslom.
  4. Steaky vyberieme a odložíme na teplé miesto.
  5. Do panvice pridáme pivo, krátko prevaríme a prelejeme do rajničky. Ak máme málo výpeku, dolejeme omáčkou demi glace (pri pečení na grile je tento krok nevyhnutný). Varíme za stáleho miešania metličkou na požadovanú hustotu.
  6. Špargľu pridáme k tekvici, krátko intenzívne opečieme, vložíme maslo a estragón, zopárkrát na panvici prehodíme, osolíme a odstavíme.
  7. Steaky môžeme servírovať aj nakrájané na plátky. Šťavu, ktorá pri krájaní vytečie, pridáme do omáčky.
Recept
Stiahnuť
Obrázok receptu
Stiahnuť