Ambasádor Krušovice Královská 12° viac na webe
Mäsité jedlá

Husacia pečeň s cibuľovou marmeládou a hriankou z lipótskeho chleba

Husacia pečeň s cibuľovou marmeládou a hriankou z lipótskeho chleba

Suroviny na 4 porcie

  • Husacia pečeň /foie de gras/ , 400 g
  • Soľ hrubozrnná z mlynčeka
  • Čerstvo mleté čierne alebo biele korenie
  • Maslo, 1 PL
  • Olej olivový, 1 PL
  • Cibuľa červená, 400 g
  • Cesnak, 1 – 2 strúčiky
  • Cukor trstinový , 2 PL
  • Ocot balsamico, 2 PL
  • Brandy, 40 ml
  • Pivo Zlatý Bažant Tmavé, 50 ml
  • Muškátový orech , štipka
  • Tymian , 2 vetvičky
  • Chilli paprička , 1 ks /môžeme vynechať/
  • Soľ, mleté čierne korenie
  • Čerstvá pažítka

Postup

  1. Cibuľu nakrájame na tenké listy, cesnak na plátky. Na hlbšej panvici alebo kastróle rozohrejeme maslo s olejom, keď začnú peniť, prisypeme cibuľu a pozvoľne restujeme 10 minút. Potom pridáme cesnak, dve tretiny cukru a octu, dusíme 20 minút.
  2. Osolíme, okoreníme, podľa chuti dochutíme octom a cukrom, prilejeme brandy. Necháme pomaly zhustnúť na konzistenciu marmelády s viditeľnými kúskami cibule, čo je asi 10 minút.
  3. Medzitým nakrájame očistenú pečeň na plátky hrubé asi 6 – 8 mm, lepšie sa krája dobre vychladená. Mrazenú pečeň môžeme nechať pomaly rozmraziť v chladničke /10 – 15 hod./. Plátky osolíme, necháme vyložené na pracovnej doske, aby dosiahli kuchynskú teplotu.
  4. Na hrubšie nakrájaný biely chlieb opečieme nasucho alebo v hriankovači.
  5. Pečeň opekáme dozlatista na panvici z nepriľnavým povrchom, z každej strany krátko asi 1 minútu, na záver okoreníme čerstvo mletým korením podľa chuti.
  6. Plátky pečene podávame ihneď horúce na hrianke doplnené cibuľovou marmeládou posypanou čerstvou pažítkou.
Recept
Stiahnuť
Obrázok receptu
Stiahnuť