Ambasádor Edelweiss Viac na webe
Mäsité jedlá

Bravčový porterhouse s korením piatich vôní a jablkovo-chrenové pyré (s jarnou ázijskou zeleninou)

Bravčový porterhouse s korením piatich vôní a jablkovo-chrenové pyré (s jarnou ázijskou zeleninou)

Suroviny na 4 porcie

  • bravčové karé s kosťou s panenskou sviečkovicou, 4 × 300 – 350 g
  • Marináda:
  • menšia cibuľa, 1 ks
  • bobkový list, 2 ks
  • čierne korenie celé, 10 ks
  • nové korenie celé, 5 ks
  • klinčeky, 3 ks
  • hnedý cukor, 3 PL
  • soľ, 3 PL
  • voda, 500 ml
  • rastlinný olej orechový alebo slnečnicový, 2 PL
  • korenie piatich vôní, 2 – 3 ČL
  • badián, 3 tobolky
  • sečuánske korenie, 3 PL
  • feniklové semienka, 1 PL
  • klinčeky celé, ½ PL
  • škorica celá, ½ tyčinky
  • Jablkové pyré:
  • chren, 80 g
  • sladkokyslé jablká alebo hotového pyré, 500 g alebo 250 g
  • karotka, 240 g
  • hráškové struky, 240 g
  • šampiňóny , 240 g
  • jarná cibuľka, 2 ks
  • zázvor čerstvý, 50 g
  • opečené sezamové semienka, 4 ČL
  • sójová omáčka, 1 PL
  • sezamový olej, 4 PL
  • alobal

Postup

  1. Cibuľu očistíme a nakrájame na kolieska, všetky uvedené suroviny na marinádu zamiešame v studenej vode. Keď sa cukor a soľ rozpustia, nalejeme zmes do nižšej a širšej nádoby, vložíme steaky a marinujeme 2 – 4 hodiny.
  2. Jablká rozštvrtíme, vyberieme jadrovníky, podusíme vo vlastnej šťave asi 15 minút, prepasírujeme a ešte podľa potreby povaríme na požadovanú hustotu. Tento krok vynecháme, ak kúpime hotové pyré. Chren očistíme, nastrúhame najemno a premiešame, podľa chuti prisladíme medom.
  3. Pri príprave korenia piatich vôní všetky suroviny opečieme nasucho asi 3 – 4 minúty, rozdrvíme v mažiari a preosejeme cez sitko. Alebo zmes korenia kúpime už hotovú v obchode.
  4. Mäso vyberieme z marinády, osušíme, olej zamiešame s korením 5 vôní, grilujeme za občasného potierania 5 – 7 minút z každej strany. Ak používame teplomer, vnútorná teplota mäsa by mala dosiahnuť 70 °C. Po 2 – 3 minútach steaky pootočíme o 90 stupňov, aby sa vytvorila atraktívna mriežka.
  5. Zeleninu, huby a zázvor očistíme, karotku, cibuľku a huby nakrájame na tenké plátky, zázvor nastrúhame. Všetky suroviny a koreniny zamiešame v hlbšej miske a rozložíme rovnomerne do 4 balíčkov zo silnejšieho alobalu. Grilujeme 8 – 10 minút.
    Horúce steaky servírujeme s horúcou zeleninou a vlažným jablkovým pyré.
Recept
Stiahnuť
Obrázok receptu
Stiahnuť