Ambasádor Zlatý Bažant Tmavé Viac na webe
Mäsité jedlá

Jelení steak na borievkach s čokoládovou omáčkou (gratinované zemiaky)

Jelení steak na borievkach s čokoládovou omáčkou (gratinované zemiaky)

Suroviny na 4 porcie

  • jelenia sviečkovica alebo karé , 4 x 200g
  • Zlatý Bažant Tmavý, 100 ml
  • drvené borievky, 4 PL
  • čierne korenie čerstvo mleté
  • soľ
  • zemiaky , 500 g
  • smotana sladká 33 % , 200 ml
  • maslo , 50 g
  • muškátový oriešok mletý , ¼ ČL
  • soľ
  • Omáčka:
  • paradajkový pretlak , 1 PL
  • čokoláda horká 50 – 70 % , 100 g
  • cibuľa , 1 malá
  • cesnak, 3 strúčiky
  • čierne pivo, 50 ml
  • čili paprička , 1 ks
  • klinčeky mleté , ½ ČL
  • škorica mletá , ½ PL
  • opečené arašidy a sezamové semienka, po 1 PL
  • olej, 4 PL
  • vývar , 350 ml

Postup

  1. Steaky marinujeme potreté drvenými borievkami v čiernom pive 12 hodín. Osušíme a grilujeme z každej strany podľa chuti 4 – 8 minút.
  2. Nadrobno krájanú cibuľu a cesnak orestujeme na oleji do sklovita, vložíme do mixéra, pridáme všetky suroviny okrem čokolády a rozmixujeme.
    Zmes varíme 20 minút na miernom ohni. Na záver pridáme nalámanú čokoládu a za neustáleho miešania prevaríme dohladka a precedíme cez sitko.
  3. Zemiaky očistíme a nakrájame na kolieska hrubé asi 2 – 3 mm. Ukladáme do maslom vytretej formy do výšky 25 – 35 mm, podľa toho zvolíme aj veľkosť formy. Smotanu osolíme a ochutíme muškátovým orieškom, prelejeme na zemiaky, potrasieme formou, aby sa rovnomerne rozliala, a pečieme 30 – 40 minút vo vyhriatej rúre pri 180 °C do zlatohneda.
Recept
Stiahnuť
Obrázok receptu
Stiahnuť