Ryby
Krevety s jalapeno marinádou

Suroviny na 4 porcie
- Krevety (black tiger, varené, lúpané chvostíky) , 24 ks pri veľkosti 30/40
- Olej , 1 PL
- Farebné papričky jalapeno, 2 ks
- Vňať koriandra (cilantro), 2 PL
- Limetka (šťava), 1 ks
- Cesnak , 2 – 3 strúčiky
- Citrónová kôra , ½ citróna
- Trstinový cukor alebo med, 1 ČL
- Soľ, čerstvo mleté korenie
- Avokádo, 1 ks
- Zmes byliniek a výhonkov na dekoráciu (koriander, žerucha, pažítka, červená repa,petržlen...), 4 PL
- Drevené špáradlá, 24 ks
Postup
- Krevety jednotlivo napichneme na ploché špáradlá.
- Pripravíme marinádu z najemno nakrájaných papričiek, cesnaku, rezančekov citrónovej kôry, koriandra, limetkovej šťavy, trstinového cukru, soli a korenia. Všetko zmiešame, zalejeme krevety v plochej nádobe a necháme krátko marinovať.
- Avokádo prekrojíme na polovicu okolo kôstky. Kôstku vyberieme tak, že do nej zasekneme silnejší nôž a otočením do strany kôstku vylúpneme. Polovice avokáda nakrájame na plátky po dĺžke aj so šupkou, ktorú následne odstránime z každého plátku. Ak robíme prípravu vopred, plátky pokvapkáme šťavou z limetky alebo citróna, neoxidujú a zachovajú si pôvodnú farbu.
- Na rozpálenej panvici opečieme nasucho krevety z každej strany 30 sekúnd, prelejeme zvyšnou marinádou a krátko necháme prejsť chute opäť max. 30 sekúnd a odstavíme. Podávame teplé alebo studené na plátku avokáda, dekorujeme zmesou ázijských byliniek.