Ambasádor Edelweiss viac na webe
Mäsité jedlá

Kuracie krídla na ihle s ostro-sladkou omáčkou

Kuracie krídla na ihle s ostro-sladkou omáčkou

Suroviny na 4 porcie

  • kuracie krídla , 16 ks
  • citrón, 1 ks
  • olej 4 PL
  • zmes grilovacieho korenia podľa chuti alebo len soľ a olej, 2 PL
  • bambusové ihly, 16 ks
  • bageta, 12 – 16 plátkov
  • maslo , 12 PL
  • cesnak , 3 – 4 strúčiky
  • petržlenová vňať hladkolistá , 4 PL
  • soľ
  • Omáčka cca 600 ml:
  • kečup, 500 ml
  • ovocný ocot , 60 ml
  • worcesterská omáčka, 60 ml
  • hnedý cukor, 50 g
  • med , 2 PL
  • dijonská horčica, 2 PL
  • tabasco, 1 – 2 PL
  • grilovacia zmes korenia podľa chuti , 1 PL
  • čierne korenie mleté , ½ ČL
  • údená soľ (alebo 10 cm kúsok kože z údenej slaniny), 2 ČL

Postup

  1. 5 až 8 hodín pred prípravou umyjeme krídla, osušíme a rovnomerne potrieme citrónovou šťavou. Odložíme ich do chladničky, koža nadobudne čiastočne osušený vzhľad, ale o to chrumkavejšia bude pri grilovaní. Krídla napichneme pozdĺžne na bambusové ihly. Získame tak rovnomerne upečenú kožu z oboch strán. Potrieme olejom zamiešaným s grilovacím korením alebo so soľou.
  2. Necháme ešte hodinu v chladničke a medzitým pripravíme omáčku z uvedených surovín tak, že všetky spoločne zmiešame a prevaríme na požadovanú hustotu miernym varom asi 15 minút, pravidelne miešame. Omáčku môžeme pripraviť aj vopred a sterilizovať v malých pohároch, vydrží niekoľko mesiacov. Ak nemáme údenú soľ, použijeme kožu z údenej slaninky, ktorú po uvarení vyhodíme.
  3. Maslo izbovej teploty zamiešame s petržlenovou vňaťou, prelisovaným cesnakom a soľou. Natrieme na plátky bagety.
  4. Krídla grilujeme z každej strany 8 – 10 minút, na opečenie bagiet potrebujeme 1 – 3 minúty z každej strany.
  5. Omáčkou môžeme krídla natierať počas grilovania aj pri konzumácii. Vhodnou prílohou je šalát z čerstvej zeleniny podľa chuti.
Recept
Stiahnuť
Obrázok receptu
Stiahnuť