Ambasádor Zlatý Bažant Tmavé viac na webe
Sladké jedlá

Lava cake (lávový koláčik s marhuľovou omáčkou)

Lava cake (lávový koláčik s marhuľovou omáčkou)

Suroviny na 4 porcie

  • horká čokoláda 50 – 70 %, 250 g
  • maslo, 250 g
  • vajce väčšie, 4 ks
  • cukor kryštál , 100 g
  • múka hladká 00 extra, 50 – 70 g
  • Omáčka:
  • marhule v plnej zrelosti (alebo marhuľový lekvár), 300 g (4PL)
  • med, 1 PL
  • mäta čerstvá, 1 PL
  • formičky cca 100 ml ako na mafiny alebo antikorové na créme caramel , 6 - 7 ks

Postup

  1. Marhule rozvaríme s medom, prepasírujeme a dovaríme na hustotu omáčky. Do vychladnutej omáčky pridáme najemno nakrájanú mätu a premiešame. Ak použijeme lekvár, len zamiešame, prípadne rozriedime vodou podľa potreby. Môžeme pripraviť 2 – 3 dni vopred a odložiť v chladničke, chuť mäty sa spojí s omáčkou.
  2. Formičky dôkladne vymažeme maslom za studena a odložíme v chlade!
  3. Pripravíme hrniec s vodou, naň položíme antikorovú misku. Vodu privedieme do varu. Do misky vložíme maslo. Keď sa roztopí, pridávame postupne nalámanú čokoládu a miešame metličkou, kým nezískame hladkú hmotu. Odstavíme a za občasného premiešania necháme čiastočne vychladnúť. Zmes môže zostať teplá, ale nesmie byť horúca.
  4. Vanilkový struk pozdĺžne narežeme, tupou stranou noža stiahneme zrniečka a pridáme k čokoládovej zmesi. Ak použijeme vanilkový cukor, stačí primiešať pri topení masla. Rúru vyhrejeme na 200 °C.
  5. Vajíčka s cukrom vymiešame elektrickým šľahačom 5 minút v dostatočne veľkej mise, aby sme mohli pohodlne primiešať múku a čokoládovú hmotu. Pri miešaní začíname na pomalej rýchlosti a postupne zvyšujeme otáčky, kým nevznikne žltobiela pomerne hustá zmes s drobnými bublinkami. Následne pomaly a opatrne primiešame preosiatu múku a čokoládovú hmotu.
  6. Zmes naplníme do formičiek asi do ¾ objemu a pečieme 7 – 10 minút v závislosti od materiálu, z akého sú použité formičky.
  7. Po upečení počkáme 1 minútu, formičku zakryjeme tanierom a opatrne vyklopíme na tanier s pripravenou studenou omáčkou.
    Lava cake je vnútri tekutý a upečená vrstva je silná 4 – 5 mm. Po nakrojení nedopečené, ale dostatočne horúce vnútro vytečie.
Recept
Stiahnuť
Obrázok receptu
Stiahnuť