Sladké jedlá
Čokoládové pralinky s mandľovou grilážou, kokosom a kakaovým práškom

Suroviny na 4 porcie
- Smotana sladká 33 % , 70 ml
- Maslo, 100 g
- Cukor práškový, 60 g
- Čokoláda 60 % a viac, 200 g
- Likér podľa chuti, 1 PL
- Na obaľovanie:
- Kakaový prášok
- Mandľová griláž
- Strúhaný kokos
- Griláž:
- Drvené mandle, 100 g
- Cukor krupicový, 50 g
- Olej, 1 PL
Postup
- Na panvici skaramelizujeme cukor s olejom, do ktorého pridáme drvené mandle a za stáleho miešania opražíme do zlatohneda, vysypeme na papier na pečenie. Po vychladnutí zakryjeme čistou utierkou a rozdrvíme valčekom na cesto. Hotovú griláž, ktorú nespotrebujeme, môžeme skladovať v suchých uzatvorených nádobách.
- Na rajnici zohrejeme smotanu, pridáme maslo a cukor, na strednom plameni zohrejeme za stáleho miešania a horúce odstavíme. Potom pridáme likér a nalámanú čokoládu, odložíme v chlade do druhého dňa.
- Z masy vykrajujeme lyžičkou guľôčky, z ktorých ručne tvarujeme guľaté pralinky. Obaľujeme v pripravenej griláži, kakau alebo kokose. Uložíme v chlade do papierových košíčkov.