Vitajte v sekcii programu:
Pivné
poradenstvo

v tejto sekcii sa dozviete:

  • prečo po narazení suda pivo netečie
  • čo môže spôsobiť zlú kvalitu piva
  • ako riešiť jedlotlivé problémy

     Pivné poradenstvo       Pivo veľmi pení

Pivo veľmi pení

Možná príčina

Vo vedení sú vidieť bublinky hnacieho plynu. Tlak plynu je potrebný na manometri popr. na medziregulátore nastaviť na 2-3 bar (na obrázku je vidieť závislosť medzi teplotou piva v sude, nasýtením piva oxidom uhličitým a tlakom, ktorý by mal byť nastavený  - a to v prípade, že sud je priamo pod výčapom).
Pozri foto:

img

Dusík zo vzduchu sa naviaže do piva a spôsobí jeho nadmerné penenie (lavínový efekt); tlak hnacieho plynu je potrebné na manometri, príp. na medziregulátori upraviť na 2-3 bary.
Pozri foto:

img

Skontroluj priemery pivného vedenia a jeho redukcie; je potrebné aby aj vo vedení s najväčším priemerom neboli žiadne bublinky.

Skontroluj teplotu v miestnosti s uloženými sudmi (max. 20 °C); ideálna teplota skladovania je 5 - 10 °C, konzumácia potom 6 - 9 °C. Zvýšiť tlak hnacieho média.
Pozri foto:

img
img

Po načapovaní nechaj pivo 3 min odstáť a skontroluj zákal, ktorý pomaly mizne. Po úplnom odtlakovaní suda a opätovnom narazení problém väčšinou zmizne, ale pivo má potom často malú rezkosť. Problém vzniká často pri nešetrnej manipulácii so sudmi.
Pozri foto:

img

Skontroluj dobu narazenia a teplotu uskladnenia piva - pri narazení piva dlhšie ako 1 deň a teplote pod 10 °C dochádza k presýteniu piva oxidom uhličitým. Pivo má väčší šmrnc, je „štipľavé“ a viac pení. Odoberať sudy s menším objemom alebo CO2 nahradiť biogónom.

Skontroluj čistotu sitka po odskrutkovaní spodnej časti kohútika - pivo môže byť rozpeňované vďaka nečistote v sitku.
Pozri foto:

img
img

Úlomky z viečok sudov, usadeniny kameňa či iné nečistoty spôsobia rozpeňovanie piva. Servisný technik dôkladne skontroluje pri sanitácii celé pivné vedenie vrátane narážacích hláv a kohútov.
Pozri foto:

img

Trubica môže byť ohnutá, deravá a pivo začne peniť až v priebehu čapovania suda. Sud sa vyreklamuje a v pivovare potom celý fitting vymení.
Pozri foto:

img

Môže dôjsť k prisávaniu okolitého vzduchu. Skontroluj cestu pivného vedenia od narážacej hlavy k výčapnému kohútiku; často je problém v mieste napojenia hadice rýchlospojkou (J-G).
Pozri foto:

img

Pivo pri čapovaní nepravidelne „strieľa“ penu do už rozčapovaného piva. Jedná sa o zlý technický stav výčapného kohútika, ktorý musí servis vymeniť.
Pozri foto:

img

Očisti mriežku chladiča a zmeraj teplotu vody v chladiči (1-2 °C).
Pozri foto:

img
img
Naspäť

Pivo je zvetralé (bez rezkosti) a zoxidované

Pokračovať

Pivo málo pení

Nasleduje

Pivo málo pení

Pokračovať
Pivné poradenstvo
Pivné poradenstvo
Problematika
Netečie pivo Pivo je kalné, zapácha, je reinfikované Pivo je zvetralé (bez rezkosti) a zoxidované Pivo veľmi pení Pivo málo pení Voda v sude alebo nariedené pivo