v tejto sekcii sa dozviete:
Sekcia pivné poradenstvo je rozdelená
na 6 vzdelávacích celkov.
Vo vedení sú vidieť bublinky hnacieho plynu. Tlak plynu je potrebný na manometri popr. na medziregulátore nastaviť na 2-3 bar (na obrázku je vidieť závislosť medzi teplotou piva v sude, nasýtením piva oxidom uhličitým a tlakom, ktorý by mal byť nastavený - a to v prípade, že sud je priamo pod výčapom).
Pozri foto:
Dusík zo vzduchu sa naviaže do piva a spôsobí jeho nadmerné penenie (lavínový efekt); tlak hnacieho plynu je potrebné na manometri, príp. na medziregulátori upraviť na 2-3 bary.
Pozri foto:
Skontroluj priemery pivného vedenia a jeho redukcie; je potrebné aby aj vo vedení s najväčším priemerom neboli žiadne bublinky.
Skontroluj teplotu v miestnosti s uloženými sudmi (max. 20 °C); ideálna teplota skladovania je 5 - 10 °C, konzumácia potom 6 - 9 °C. Zvýšiť tlak hnacieho média.
Pozri foto:
Po načapovaní nechaj pivo 3 min odstáť a skontroluj zákal, ktorý pomaly mizne. Po úplnom odtlakovaní suda a opätovnom narazení problém väčšinou zmizne, ale pivo má potom často malú rezkosť. Problém vzniká často pri nešetrnej manipulácii so sudmi.
Pozri foto:
Skontroluj dobu narazenia a teplotu uskladnenia piva - pri narazení piva dlhšie ako 1 deň a teplote pod 10 °C dochádza k presýteniu piva oxidom uhličitým. Pivo má väčší šmrnc, je „štipľavé“ a viac pení. Odoberať sudy s menším objemom alebo CO2 nahradiť biogónom.
Skontroluj čistotu sitka po odskrutkovaní spodnej časti kohútika - pivo môže byť rozpeňované vďaka nečistote v sitku.
Pozri foto:
Úlomky z viečok sudov, usadeniny kameňa či iné nečistoty spôsobia rozpeňovanie piva. Servisný technik dôkladne skontroluje pri sanitácii celé pivné vedenie vrátane narážacích hláv a kohútov.
Pozri foto:
Trubica môže byť ohnutá, deravá a pivo začne peniť až v priebehu čapovania suda. Sud sa vyreklamuje a v pivovare potom celý fitting vymení.
Pozri foto:
Môže dôjsť k prisávaniu okolitého vzduchu. Skontroluj cestu pivného vedenia od narážacej hlavy k výčapnému kohútiku; často je problém v mieste napojenia hadice rýchlospojkou (J-G).
Pozri foto:
Pivo pri čapovaní nepravidelne „strieľa“ penu do už rozčapovaného piva. Jedná sa o zlý technický stav výčapného kohútika, ktorý musí servis vymeniť.
Pozri foto:
Očisti mriežku chladiča a zmeraj teplotu vody v chladiči (1-2 °C).
Pozri foto:
Pivo je zvetralé (bez rezkosti) a zoxidované
Pivo málo pení