Vedeli ste, že pivo je po káve a čaji tretím najrozšírenejším
nápojom na svete? Alebo, že existuje vyše 4 000 druhov piva,
ktoré sa rozdeľujú do pivných štýlov, či chuťových segmentov?
Tieto, ako aj mnohé ďalšie informácie, vrátane základných
pravidiel párovania piva a jedla, sa dozviete práve tu.
Sekcia PIVO A JEDLO je rozdelená
na 12 vzdelávacích celkov.
V závislosti od použitých surovín či receptúr existujú tisícky rôznych chutí pív, ktoré možno zjednotiť do siedmich základných chuťových kategórií. Aj pivá rovnakého pivného štýlu môžu mať odlišnosti vo svojej chuti a môžu byť zaradené do rôznych chuťových kategórií. Na tejto stránke objavíte širokú paletu chutí, oboznámime vás s jednotným pivným jazykom a dozviete sa, ako správne párovať pivo s jedlom.
Pivo + jedlo = perfektné spojenie. Vlastne, vôbec nie je tak zložité nájsť dobrú kombináciu piva a jedla. Základným pravidlom párovania je rovnaká intenzita chuti piva a jedla. Potom skúste hľadať chute a arómy piva, ktoré s jedlom tvoria súlad, alebo naopak, kontrast. Takisto nesmieme opomenúť ani spôsob prípravy jedla, pokiaľ sa bavíme o jeho kombinácií s určitým typom piva.
„Pivo nie je len svetlé a tmavé. Má tisícky chutí,
ktoré zaraďujeme do siedmich chuťových kategórií.“
„Pivo a jedlo - perfektná kombinácia.“
Laci Horňáček, šéfkuchárSladké a ovocné