Ambasádor Krušovice Královská 12° Viac na webe
Mäsité jedlá

Pečené bavorské koleno

Pečené bavorské koleno

Suroviny na 4 porcie

  • Koleno bravčové, zadné, cca 2 000 – 2 500 g
  • Na varenie:
  • Cibuľa, 2 ks
  • Celé čierne korenie, 1 PL
  • Nové korenie, 5 guľôčok
  • Rasca, 1 PL
  • Bobkový list, 4 ks
  • Soľ, voda
  • Na potieranie pri pečení:
  • Rasca drvená , 2 PL
  • Pivo Krušovice, 250 ml
  • Soľ
  • Zemiaky, 800 g
  • Cibuľa, 2 ks
  • Rozmarín, 2 vetvičky

Postup

  1. Koleno uvaríme pomalým varom vo vode s koreninami a cibuľou úplne domäkka. Predpokladaný čas varenia je 2 – 3 hodiny.
  2. Spoločne s kolenom asi 15 – 20 minút varíme aj väčšie zemiaky v šupke.
  3. Pripravíme zmes piva, prelisovaného cesnaku, rasce a soli. Cibuľu nakrájame na kolieska, uložíme na pekáč a pridáme vetvičky rozmarínu. Koleno položíme na cibuľu a podlejeme 1 naberačkou vody, v ktorej sa varilo. Počas pečenia pravidelne prelievame zmesou piva a korenín. Pečieme pomaly dozlatista 30 minút pri teplote 140 – 150 °C. Po 10 minútach pridáme zemiaky v šupke prekrojené na polovice a spoločne dopečieme. Ak je potrebné a výpek v pekáči sa začína pripekať, podlejeme ho vývarom.
  4. Ako prílohu podávame kyslé uhorky, chren, horčicu alebo nakladanú zeleninu podľa chuti. Výborne sa, samozrejme, hodí aj čerstvý chlieb.
Recept
Stiahnuť
Obrázok receptu
Stiahnuť