Ambasádor Viac na webe
Ryby

Grilovaný halibut s omáčkou salmoriglio a paradajkami

Grilovaný halibut s omáčkou salmoriglio a paradajkami

Suroviny na 4 porcie

  • halibut filety, 4 x 200 g
  • olivový olej, 2 PL
  • morská soľ
  • trojfarebné korenie čerstvo mleté
  • Omáčka salmoriglio:
  • olivový olej panensky, 80 ml
  • cesnak, 2 – 4 strúčiky
  • citrón (šťava), 1 ks
  • petržlenová vňať hladkolistá, 4 PL
  • oregano čerstvé, 1 PL
  • paradajky väčšie, 4 ks
  • olivový olej panenský, 4 PL
  • tymian čerstvý lístky, 2 PL
  • cesnak, 4 strúčiky
  • syr pecorino sardo jemne strúhaný alebo parmezán, grana padano, 4 PL
  • soľ, čierne korenie čerstvo mleté

Postup

  1. Pripravíme omáčku salmoriglio z prelisovaného cesnaku, najemno nakrájaných byliniek, oleja, citrónovej šťavy, soli a korenia. Dôkladne premiešame a odložíme.
  2. Paradajky prekrojíme na polovice, osolíme, okoreníme a potrieme olivovým olejom.

    Cesnak očistíme, prelisujeme, v malej panvičke rozohrejeme olivový olej a opečieme cesnak dozlatista. Prelejeme do porcelánovej misky, aby sme čo najrýchlejšie znížili teplotu. Do vychladnutého cesnaku na oleji pridáme tymian, najemno nastrúhaný syr pecorino, soľ a korenie.
  3. Filety nakrájame na 2 – 3 kusy, potrieme olejom, grilujeme na rozpálenom grile z oboch strán podľa veľkosti 3 – 4 minúty z každej strany, na záver osolíme a okoreníme.
  4. Spoločne s rybou grilujeme paradajky, začíname reznou stranou 3 – 5 minút, potom obrátime, potrieme ochutenou zmesou a grilujeme ďalších 3 – 5 minút. Ak máme plynový gril s vrchným ohrevom, preložíme paradajky na hornú mriežku.
    Dobrý výsledok dosiahneme aj v uzatváracom grile.
  5. Rybu podávame horúcu, preliatu omáčkou s paradajkami a miešaným listovým šalátom.
Recept
Stiahnuť
Obrázok receptu
Stiahnuť