Ambasádor Heineken Viac na webe
Ryby

Tuniak Palermo s cuketou, sardelami a cícerovým pyré

Tuniak Palermo s cuketou, sardelami a cícerovým pyré

Suroviny na 4 porcie

  • Tuniak steak chladený , 4 x 150 g
  • Citrón , 1 ks
  • Olivový olej extra vergine, 4 PL
  • Morská soľ hrubozrnná , 1 PL
  • Trojfarebné korenie drvené , 2 PL
  • Cícer varený, 500 g (alebo 3 ks v konzerve po 425 ml, použijeme ho bez nálevu)
  • Limetka, 1 ks
  • Cesnak , 1 strúčik
  • Sezamové semienka opečené, 2 PL
  • Sezamový olej hnedý, 1 - 2 PL
  • Soľ

Postup

  1. Porcie ryby marinujeme v citrónovej šťave a olivovom oleji asi 10 minút. Sezamové semienka opečieme nasucho na panvici, čiastočne rozdrvíme v mažiari s prídavkom hrubozrnnej morskej soli, aby sa uvoľnila ich oriešková vôňa.
  2. Cícer s minimálnym množstvom nálevu čiastočne rozmixujeme s cesnakom a olivovým olejom tak, aby štvrtina zrniek zostala vcelku. Podľa potreby pridáme nálev, dochutíme sezamovým olejom a soľou.
  3. Karotku očistíme a nakrájame spolu s cuketou na tenké široké plátky pomocou škrabky na zeleninu. Blanšírujeme vo vriacej osolenej vode postupne: karotku 30 sekúnd + ďalších 10 sekúnd spoločne s cuketou. Vyberieme a preložíme do misy so studenou vodou. Ak máme možnosť, pridáme aj ľadové kocky. Zelenina vtedy zostane al dente a zachová si svieže farby. Vychladenú zeleninu preložíme do sitka a necháme odtiecť vodu.
  4. Tuniaka osušíme, potrieme olejom, osolíme hrubozrnnou morskou soľou a opekáme na panvici alebo grile z každej strany maximálne 1 minútu podľa výšky steaku. Krátko pred dopečením posypeme drveným trojfarebným korením a obrátime na panvici.
  5. Na druhej panvici opečieme na olivovom oleji plátky cesnaku s prekrojenými kaparami a sardelami. Do horúcej zmesi pridáme cuketu a karotku, rýchlo opečieme a ak je potrebné, nakoniec prisolíme.
Recept
Stiahnuť
Obrázok receptu
Stiahnuť