Vylepšite vašu prevádzku:
Pivo
a jedlo

Vedeli ste, že pivo je po káve a čaji tretím najrozšírenejším
nápojom na svete? Alebo, že existuje vyše 4 000 druhov piva,
ktoré sa rozdeľujú do pivných štýlov, či chuťových segmentov?
Tieto, ako aj mnohé ďalšie informácie, vrátane základných
pravidiel párovania piva a jedla, sa dozviete práve tu.

     Pivo a jedlo       Recepty: Bezmäsité jedlá       KJOPOLO – tartar z pečených baklažánov

KJOPOLO – tartar z pečených baklažánov

Suroviny na 4 porcie

  • Baklažán, 750 g
  • Čerstvá kápia, 300 g/6 ks
  • Cuketa, 240 g
  • Olej, 6 PL
  • Soľ
  • Cesnak, 3 – 5 strúčikov
  • Petržlenová vňať čerstvá, 2 PL
  • Extra panenský olivový olej, 9 PL
  • Korenie čierne mleté
  • Syr feta, 90 g
  • Olivy čierne bez kôstky, 12 ks
  • Oregano čerstvé
  • Bageta tmavá pšenično-ražná, 12 krajíčkov

Postup

  1. Baklažán nakrájame pozdĺžne na 4 kusy. Osolíme ho a odložíme, aby soľ uvoľnila z baklažánu vodu. Potrieme olejom a upečieme na grile alebo v rúre do zlatohneda, čo trvá asi 15 – 20 minút. Je dôležité, aby sme podstatne znížili obsah vody v baklažáne.
  2. Medzitým opečieme celú kapiu na grile, panvici alebo nad horákom plynového sporáka do čierna zo všetkých strán, odložíme horúcu do misy a zakryjeme, kým nevychladne. Čierna šupka sa potom dá ľahko stiahnuť. Pomôže, keď kapiu zabalíme do mikroténového vrecka – dôležité je, aby sa sparila. Po vychladnutí kapiu zbavíme šupky a jaderníkov, každú prekrojíme po dĺžke na polovice alebo štvrtiny. Čiastočne ich zarovnáme, aby sa plátok mierne zužoval. Špičku a časť od stopky zrežeme.
  3. Cuketu nakrájame po dĺžke na plátky hrubé 2 mm a dlhé ako paprika, potrieme olejom, opečieme na grile alebo na panvici do zlatista.
  4. Upravené plátky papriky a cukety ukladáme striedavo na potravinársku fóliu, zrezané kúsky pridáme k baklažánom.
  5. Upečený vychladnutý baklažán najemno pomelieme (podľa chuti aj so šupkou) s cesnakom, zvyšnými kúskami papriky a cukety. Pridáme olivový olej, jemne nakrájanú petržlenovú vňať, zamiešame, dochutíme soľou a korením a vychladíme, aby sa s jedlom lepšie manipulovalo.
  6. Olivy nakrájame na kolieska, syr rozdrobíme na malé hrudky, zmiešame s olivovým olejom a použijeme na zálievku k hotovej rolke.
  7. Baklažánovú zmes natrieme na plátky cukety a papriky a vytvoríme úhľadnú rolku, necháme vychladnúť (ideálne cez noc) a krájame na porcie. Ak nemáme veľa času, vytvoríme jednotlivé porcie tak, že si pripravíme po jednom plátku papriky a cukety, zarolujeme a doplníme olivovo-syrovou zálievkou. Podávame s tenkým plátkom bagety.
image

Ambasádor

Heineken

image

Bezmäsité jedlá

Ľahké sladové

img
Naspäť

Grilovaná parenica s medovo-tymianovou zálievkou

Pokračovať

Špargľa po benátsky s kaparovou omáčkou

Nasleduje

Špargľa po benátsky s kaparovou omáčkou

Pokračovať