Vylepšite vašu prevádzku:
Pivo
a jedlo

Vedeli ste, že pivo je po káve a čaji tretím najrozšírenejším
nápojom na svete? Alebo, že existuje vyše 4 000 druhov piva,
ktoré sa rozdeľujú do pivných štýlov, či chuťových segmentov?
Tieto, ako aj mnohé ďalšie informácie, vrátane základných
pravidiel párovania piva a jedla, sa dozviete práve tu.

     Pivo a jedlo       Recepty: Bezmäsité jedlá       Šošovicová paštéta v plátkoch mrkvy, s hubami a omáčkou z pečenej šalotky

Šošovicová paštéta v plátkoch mrkvy, s hubami a omáčkou z pečenej šalotky

Suroviny na 4 porcie

  • Šošovica varená, 250 g /130 g suchá/
  • Mrkva /50 g do šošovice + na plátky do formičiek/, 1 – 2 ks
  • Olej na vymastenie formičiek
  • Syr údený oštiepok, 50 g
  • Vajce, 1 ks
  • Pečivo, 2 ks
  • Smotana sladká 33 %, 70 ml
  • Cesnak, 2 strúčiky
  • Cibuľa, 1 ks
  • Maslo, 3 PL
  • Muškátový kvet, 1/4 ČL
  • Lístky tymianu, 1 ČL
  • Soľ, mleté čierne korenie
  • Ragú
  • Šalotka, 150 g
  • Čerstvé huby /hliva, šampiňóny…/, 400 g
  • Olej, 1 PL
  • Maslo, 1 PL
  • Cesnak, 1 – 2 strúčiky
  • Soľ, čerstvé mleté čierne korenie
  • Čerstvá vňať /kerblík, petržlen/

Postup

  1. Mrkvu nakrájame škrabkou na tenké plátky, 50 g dáme do šošovice. Plátky blanšírujeme vo vriacej vode 5 sekúnd, ochladíme v studenej vode. Formičky vymastíme olejom a vystelieme plátkami mrkvy až cez okraj.
  2. Šošovicu namočíme na 15 minút do horúcej vody, zlejeme, dáme variť v čistej osolenej vode s 50 g mrkvy pokrájanej na kolieska a 1 bobkovým listom.
  3. Cibuľu nakrájame nadrobno, restujeme na masle dozlatista a na záver pridáme cesnak nakrájaný na plátky. Pečivo nakrájame na kocky, prelejeme smotanou, pridáme vajce a premiešame.
  4. Uvarenú šošovicu scedíme, časť vody odložíme a spolu so syrom a pečivom pomelieme najemno.
  5. Naplníme formičky, prekryjeme presahujúcimi plátkami mrkvy a dáme piecť do rúry na 30 minút pri teplote 150 °C.
  6. Šalotku a huby nakrájame na polovice/štvrtiny podľa veľkosti, malé necháme vcelku. Šalotku opečieme na rozpálenom oleji, osolíme, po 2 minútach pridáme huby a prudko opekáme ešte 4 – 5 minút. Huby nesmú pustiť veľa šťavy, aby sa nezačali dusiť. Pridáme cesnak nakrájaný na plátky, čerstvé mleté korenie, krátko opečieme, pridáme maslo, podľa potreby 2 – 3 lyžice vody z varenej šošovice, vňať, premiešame, odstavíme. Upečené paštétky vyklopíme z formičiek a podávame s horúcim ragú.
image

Ambasádor

Krušovice Královská 12°

image

Bezmäsité jedlá

Chmeľové a horké

img
Naspäť

Nátierka z pivného syra

Pokračovať

"Crostino" s avokádom, cícerom a syrom feta

Nasleduje

"Crostino" s avokádom, cícerom a syrom feta

Pokračovať