Vylepšite vašu prevádzku:
Pivo
a jedlo

Vedeli ste, že pivo je po káve a čaji tretím najrozšírenejším
nápojom na svete? Alebo, že existuje vyše 4 000 druhov piva,
ktoré sa rozdeľujú do pivných štýlov, či chuťových segmentov?
Tieto, ako aj mnohé ďalšie informácie, vrátane základných
pravidiel párovania piva a jedla, sa dozviete práve tu.

     Pivo a jedlo       Recepty: Mäsité jedlá       "Beef Wellington" s teplým šošovicovým šalátom a rezančekmi údenej šunky

"Beef Wellington" s teplým šošovicovým šalátom a rezančekmi údenej šunky

Suroviny na 4 porcie

  • Hovädzia sviečkovica, 600 g
  • Dijonská horčica, 1 PL
  • Worcesterská omáčka, 1 ČL
  • Trojfarebné steakové korenie, 2 PL
  • Maslo, 1 PL
  • Soľ
  • Šalotka, 60 g
  • Lesné huby sušené, 80 g
  • Maslo, 2 PL
  • Sušená šunka, tenké plátky, 50 g
  • Lístkové cesto, 200 g
  • Vajce na potieranie, 1 ks
  • Šošovica /drobnozrnná/ suchá alebo šošovica varená, 250 g
  • polotovar v plechovke, 2 ks po 400 g
  • Cibuľa červená, 1 malá
  • Karotka, 100 g
  • Cesnak, 1 – 2 strúčiky
  • Olivový olej, 90 ml
  • Balsamicový ocot, 1 PL
  • Čerstvá petržlenová vňať, 1 PL
  • Soľ, čierne mleté korenie
  • Údená šunka, 80 g
  • Bobkový list /použijeme,
    ak varíme zo suchej šošovice/, 1 ks
  • Maslo, 1 PL
  • Múka hladká, 1 ČL

Postup

  1. Večer potrieme sviečkovicu horčicou, worcesterskou omáčkou a drveným korením, zabalenú vo fólii dáme do chladničky.
  2. Namočíme sušené huby na 15 minút do horúcej vody.
  3. Šošovicu namočíme do horúcej vody na 20 minút, vodu zlejeme a šošovicu uvaríme v čistej osolenej vode s bobkovým listom domäkka.
  4. Predhrejeme rúru na 220 °C.
  5. Sviečkovicu opečieme na masle zo všetkých strán, osolíme a necháme vychladnúť. Výpek rozvaríme s 50 ml vody a odložíme.
  6. Na panvici rozpustíme 2 lyžice masla, osmažíme šalotku a scedené huby nasekané nadrobno asi tak 5 minút, vydusíme takmer dosucha a necháme vychladnúť. Časť vody z húb odložíme.
  7. Na fóliu rozložíme plátky sušenej šunky, cibuľovo-hubovú zmes, položíme mäso, zabalíme a dáme do chladničky na 20 minút.
  8. Medzitým opečieme šalotku na 2/3 olivového oleja s nadrobno nakrájanou karotkou, osolíme, okoreníme, pridáme 100 ml vody z uvarenej šošovice a varíme asi 10 minút. Pridáme šošovicu, prelisovaný cesnak a balsamico, prevaríme, dochutíme, posypeme čerstvo nakrájanou vňatkou a pridáme na oleji opečené rezančeky šunky.
  9. Rozvaľkáme lístkové cesto, strany natrieme žĺtkom a položíme stuhnuté mäso. Všetky konce dobre postláčame. Mäso v cestíčku zvrchu zľahka narežeme a znova potrieme rozšľahaným žĺtkom. Môžeme posypať hrubou morskou soľou. Zapichneme teplomer na pečenie mäsa a dáme do rúry.
  10. Pečieme pri teplote 230 °C asi 10 minút, potom znížime teplotu na 180 °C na 10 až 15 minút, kým teplota uprostred mäsa je 55 – 62 °C. Po vybratí z rúry udržiavame v teple až do servírovania. Krájame na 2,5 – 3 cm plátky.
  11. Na panvici zohrejeme maslo, zaprášime lyžičkou múky, prilejeme výpek z mäsa, 100 ml vody z namočených húb, prevaríme na hustotu omáčky a pokvapkáme ňou porcie mäsa.
image

Ambasádor

Krušovice Královská 12°

image

Mäsité jedlá

Chmeľové a horké

img
Naspäť

Foie gras
so šošovicou beluga
a hubovým ragú

Pokračovať

Galantína s údeným jazykom

Nasleduje

Galantína s údeným jazykom

Pokračovať