Vylepšite vašu prevádzku:
Pivo
a jedlo

Vedeli ste, že pivo je po káve a čaji tretím najrozšírenejším
nápojom na svete? Alebo, že existuje vyše 4 000 druhov piva,
ktoré sa rozdeľujú do pivných štýlov, či chuťových segmentov?
Tieto, ako aj mnohé ďalšie informácie, vrátane základných
pravidiel párovania piva a jedla, sa dozviete práve tu.

     Pivo a jedlo       Recepty: Mäsité jedlá       Bravčový porterhouse s korením piatich vôní a jablkovo-chrenové pyré (s jarnou ázijskou zeleninou)

Bravčový porterhouse s korením piatich vôní a jablkovo-chrenové pyré (s jarnou ázijskou zeleninou)

Suroviny na 4 porcie

  • Bravčové karé s kosťou
    s panenskou sviečkovicou, 4 × 300 – 350 g
  • Marináda
  • Menšia cibuľa, 1 ks
  • Bobkový list, 2 ks
  • Čierne korenie celé, 10 ks
  • Nové korenie celé, 5 ks
  • Klinčeky, 3 ks
  • Hnedý cukor, 3 PL
  • Soľ, 3 PL
  • Voda, 500 ml
  • Rastlinný olej orechový alebo slnečnicový, 2 PL
  • Korenie piatich vôní, 2 – 3 ČL
  • Badián, 3 tobolky
  • Sečuánske korenie, 3 PL
  • Feniklové semienka, 1 PL
  • Klinčeky celé, ½ PL
  • Škorica celá, ½ tyčinky
  • Jablkové pyré
  • Chren, 80 g
  • Sladkokyslé jablká alebo hotového pyré, 500 g alebo 250 g
  • Karotka, 240 g
  • Hráškové struky, 240 g
  • Šampiňóny, 240 g
  • Jarná cibuľka, 2 ks
  • Zázvor čerstvý, 50 g
  • Opečené sezamové semienka, 4 ČL
  • Sójová omáčka, 1 PL
  • Sezamový olej, 4 PL
  • Alobal

Postup

  1. Cibuľu očistíme a nakrájame na kolieska, všetky uvedené suroviny na marinádu zamiešame v studenej vode. Keď sa cukor a soľ rozpustia, nalejeme zmes do nižšej a širšej nádoby, vložíme steaky a marinujeme 2 – 4 hodiny.
  2. Jablká rozštvrtíme, vyberieme jadrovníky, podusíme vo vlastnej šťave asi 15 minút, prepasírujeme a ešte podľa potreby povaríme na požadovanú hustotu. Tento krok vynecháme, ak kúpime hotové pyré. Chren očistíme, nastrúhame najemno a premiešame, podľa chuti prisladíme medom.
  3. Pri príprave korenia piatich vôní všetky suroviny opečieme nasucho asi 3 – 4 minúty, rozdrvíme v mažiari a preosejeme cez sitko. Alebo zmes korenia kúpime už hotovú v obchode.
  4. Mäso vyberieme z marinády, osušíme, olej zamiešame s korením 5 vôní, grilujeme za občasného potierania 5 – 7 minút z každej strany. Ak používame teplomer, vnútorná teplota mäsa by mala dosiahnuť 70 °C. Po 2 – 3 minútach steaky pootočíme o 90 stupňov, aby sa vytvorila atraktívna mriežka.
  5. Zeleninu, huby a zázvor očistíme, karotku, cibuľku a huby nakrájame na tenké plátky, zázvor nastrúhame. Všetky suroviny a koreniny zamiešame v hlbšej miske a rozložíme rovnomerne do 4 balíčkov zo silnejšieho alobalu. Grilujeme 8 – 10 minút.

    Horúce steaky servírujeme s horúcou zeleninou a vlažným jablkovým pyré.
image

Ambasádor

Edelweiss

image

Mäsité jedlá

Pšeničné a korenisté

img
Naspäť

Thajský šalát s hovädzím mäsom

Pokračovať

Kačacie prsia s medom a zázvorom podávané s udon rezancami

Nasleduje

Kačacie prsia s medom a zázvorom podávané s udon rezancami

Pokračovať