Vylepšite vašu prevádzku:
Pivo
a jedlo

Vedeli ste, že pivo je po káve a čaji tretím najrozšírenejším
nápojom na svete? Alebo, že existuje vyše 4 000 druhov piva,
ktoré sa rozdeľujú do pivných štýlov, či chuťových segmentov?
Tieto, ako aj mnohé ďalšie informácie, vrátane základných
pravidiel párovania piva a jedla, sa dozviete práve tu.

     Pivo a jedlo       Recepty: Mäsité jedlá       Husacia pečeň s cibuľovou marmeládou
a hriankou z lipótskeho chleba

Husacia pečeň s cibuľovou marmeládou 
a hriankou z lipótskeho chleba

Suroviny na 4 porcie

  • Husacia pečeň /foie de gras/, 400 g
  • Soľ hrubozrnná z mlynčeka
  • Čerstvo mleté čierne alebo biele korenie
  • Maslo, 1 PL
  • Olej olivový, 1 PL
  • Cibuľa červená, 400 g
  • Cesnak, 1 – 2 strúčiky
  • Cukor trstinový, 2 PL
  • Ocot balsamico, 2 PL
  • Brandy, 40 ml
  • Pivo Zlatý Bažant Tmavé, 50 ml
  • Muškátový orech, štipka
  • Tymian, 2 vetvičky
  • Chilli paprička, 1 ks /môžeme vynechať/
  • Soľ, mleté čierne korenie
  • Čerstvá pažítka

Postup

  1. Cibuľu nakrájame na tenké listy, cesnak na plátky. Na hlbšej panvici alebo kastróle rozohrejeme maslo s olejom, keď začnú peniť, prisypeme cibuľu a pozvoľne restujeme 10 minút. Potom pridáme cesnak, dve tretiny cukru a octu, dusíme 20 minút.
  2. Osolíme, okoreníme, podľa chuti dochutíme octom a cukrom, prilejeme brandy. Necháme pomaly zhustnúť na konzistenciu marmelády s viditeľnými kúskami cibule, čo je asi 10 minút.
  3. Medzitým nakrájame očistenú pečeň na plátky hrubé asi 6 – 8 mm, lepšie sa krája dobre vychladená. Mrazenú pečeň môžeme nechať pomaly rozmraziť v chladničke /10 – 15 hod./. Plátky osolíme, necháme vyložené na pracovnej doske, aby dosiahli kuchynskú teplotu.
  4. Na hrubšie nakrájaný biely chlieb opečieme nasucho alebo v hriankovači.
  5. Pečeň opekáme dozlatista na panvici z nepriľnavým povrchom, z každej strany krátko asi 1 minútu, na záver okoreníme čerstvo mletým korením podľa chuti.
  6. Plátky pečene podávame ihneď horúce na hrianke doplnené cibuľovou marmeládou posypanou čerstvou pažítkou.
image

Ambasádor

Krušovice Královská 12°

image

Mäsité jedlá

Chmeľové a horké

img
Naspäť

Rýchla živánska
s grilovanými zemiakmi

Pokračovať

Moravský vrabec
s dusenou kyslou kapustou

Nasleduje

Moravský vrabec<br/> s dusenou kyslou kapustou

Pokračovať