Vylepšite vašu prevádzku:
Pivo
a jedlo

Vedeli ste, že pivo je po káve a čaji tretím najrozšírenejším
nápojom na svete? Alebo, že existuje vyše 4 000 druhov piva,
ktoré sa rozdeľujú do pivných štýlov, či chuťových segmentov?
Tieto, ako aj mnohé ďalšie informácie, vrátane základných
pravidiel párovania piva a jedla, sa dozviete práve tu.

     Pivo a jedlo       Recepty: Mäsité jedlá       Jelení steak na borievkach s čokoládovou omáčkou
(gratinované zemiaky)

Jelení steak na borievkach s čokoládovou omáčkou
(gratinované zemiaky)

Suroviny na 4 porcie

  • Jelenia sviečkovica alebo karé, 4 x 200 g
  • Zlatý Bažant Tmavý, 100 ml
  • Drvené borievky, 4 PL
  • Čierne korenie čerstvo mleté
  • Soľ
  • Zemiaky, 500 g
  • Smotana sladká 33 %, 200 ml
  • Maslo, 50 g
  • Muškátový oriešok mletý, ¼ ČL
  • Soľ
  • Omáčka
  • Paradajkový pretlak, 1 PL
  • Čokoláda horká 50 – 70 %, 100 g
  • Cibuľa, 1 malá
  • Cesnak, 3 strúčiky
  • Čierne pivo, 50 ml
  • Čili paprička, 1 ks
  • Klinčeky mleté, ½ ČL
  • Škorica mletá, ½ PL
  • Opečené arašidy a sezamové semienka, po 1 PL
  • Olej, 4 PL
  • Vývar, 350 ml

Postup

  1. Steaky marinujeme potreté drvenými borievkami v čiernom pive 12 hodín. Osušíme a grilujeme z každej strany podľa chuti 4 – 8 minút.
  2. Nadrobno krájanú cibuľu a cesnak orestujeme na oleji do sklovita, vložíme do mixéra, pridáme všetky suroviny okrem čokolády a rozmixujeme.
  3. Zmes varíme 20 minút na miernom ohni. Na záver pridáme nalámanú čokoládu a za neustáleho miešania prevaríme dohladka a precedíme cez sitko.
  4. Zemiaky očistíme a nakrájame na kolieska hrubé asi 2 – 3 mm. Ukladáme do maslom vytretej formy do výšky 25 – 35 mm, podľa toho zvolíme aj veľkosť formy. Smotanu osolíme a ochutíme muškátovým orieškom, prelejeme na zemiaky, potrasieme formou, aby sa rovnomerne rozliala, a pečieme 30 – 40 minút vo vyhriatej rúre pri 180 °C do zlatohneda.
image

Ambasádor

Zlatý Bazant Tmavé

image

Mäsité jedlá

Pražené a čokoládové

img
Naspäť

Rib eye steak s tekvicou
hokaido a špargľou