Vylepšite vašu prevádzku:
Pivo
a jedlo

Vedeli ste, že pivo je po káve a čaji tretím najrozšírenejším
nápojom na svete? Alebo, že existuje vyše 4 000 druhov piva,
ktoré sa rozdeľujú do pivných štýlov, či chuťových segmentov?
Tieto, ako aj mnohé ďalšie informácie, vrátane základných
pravidiel párovania piva a jedla, sa dozviete práve tu.

     Pivo a jedlo       Recepty: Mäsité jedlá       Moravský vrabec s dusenou kyslou kapustou

Moravský vrabec s dusenou kyslou kapustou

Suroviny na 4 porcie

  • Bravčové pliecko, 600 g
  • Bravčová masť, 1 PL
  • Cibuľa, 150 g
  • Cesnak, 4 strúčiky
  • Rasca
  • Pivo Krušovice, 100 ml
  • Vývar na podliatie
    alebo podľa potreby aj ku kapuste, 100 ml
  • Soľ
  • Korenie čierne mleté
  • Kapusta kvasená, 600 g
  • Bravčová masť, 1 PL
  • Cibuľa, 50 g
  • Cukor kryštál, hnedý nerafinovaný, 1 PL
  • Rasca, bobkový list, nové korenie celé (tieto korenia pridávame ku kvasenej kapuste v prípade, že ich neobsahuje)
  • Zemiaky varené v šupke očistené, vychladnuté, 500 g
  • Múka hrubá, 100 g
  • Krupica detská, 75 g
  • Vajce, 1 ks
  • Soľ, 1 ČL
  • Soľ do vody na varenie

Postup

  1. Zemiaky uvaríme v šupke, očistíme ich, nastrúhame najemno alebo pomelieme v mlynčeku na mäso. Preosejeme múku a krupicu a pridáme k zemiakom. K tejto hmote pridáme vajíčko a soľ a vypracujeme hladké cesto z ktorého tvarujeme knedle dlhé 20 cm alebo guľky s priemerom 5 – 6 cm. Tie potom varíme v osolenej vode 20 – 25 minút.
  2. Mäso nakrájame na kúsky 4 x 3 cm, osolíme a okoreníme. Spolu s cibuľou nakrájanou na väčšie kusy alebo na kolieska opečieme v pekáči na rozohriatej bravčovej masti do zlatista. Pridáme na plátky nakrájaný cesnak, krátko ho orestujeme, všetko podlejeme čiastočne pivom a čiastočne vývarom. Pečieme dozlatista zakryté v rúre pri teplote 180 °C približne 45 – 60 minút. Počas pečenia mäso prelievame vlastnou šťavou, podľa potreby podlievame vývarom.
  3. Upečené mäso vyberieme. Šťavu vydusíme na tuk, zaprášime hladkou múkou, podlejeme vývarom, rozšľaháme drôtenou metličkou a prevaríme. Precedíme na mäso a spoločne krátko podusíme.
  4. Na panvici na masti spoločne s cukrom opečieme cibuľu nakrájanú natenko. Keď cibuľa skaramelizuje, pridáme kyslú kapustu a opekáme za občasného podlievania vodou z kapusty alebo vývarom. Podľa potreby dochutíme koreninami. Celá príprava trvá asi 10 minút. Kapusta je opekaná aj dusená zároveň, nakoniec pri zahryznutí nesmie byť kapusta rozvarená.
  5. Mäso podávame na kapuste s knedľami, preliate šťavou.
image

Ambasádor

Krušovice Královská 12°

image

Mäsité jedlá

Chmeľové a horké

img
Naspäť

Husacia pečeň
s cibuľovou marmeládou
a hriankou z lipótskeho 
chleba

Pokračovať

Thajský šalát s hovädzím mäsom

Nasleduje

Thajský šalát s hovädzím mäsom

Pokračovať