Vitajte v sekcii programu:
Pivné štýly

v tejto sekcii sa dozviete:

  • rozdiel medzi vrchne a spodne kvaseným pivom
  • ako ďalej rozdelujeme pivá do podkategórií
  • charakteristické vlastnosti jednotlivých pív

     Pivo a pivné štýly

Pivo a pivné štýly

Pivo, ktoré sa už po stáročia varí na celom svete, je nízko-alkoholický osviežujúci nápoj vyrábaný z vody, sladu, chmeľu a kvasiniek. Tento nápoj má rozhodne tie najlepšie predpoklady získať si priazeň každého človeka - perfektne zaháňa smäd, konzumuje sa celoročne, hoci viac sezónne, v bežných chvíľach, aj pri výnimočnejších príležitostiach.

Každý pivný štýl má svoje charakteristické parametre ako EPM (extrakt pôvodnej mladiny), objem alkoholu, IBU (jednotka horkosti), EBC (jednotka farby piva). Takže aj keď ste pivo ešte neochutnali, na základe popisu na etikete viete, akú chuť očakávať.

img img img

Základné rozdelenie

  • Vrchne kvasené - kvasenie pri teplote 15 - 22 °C. Ale-y, pšeničné pivá a stouty
  • Spodne kvasené - kvasenie pri teplote 8 - 12 °C. Ležiaky a portery
  • Spontánne kvasené - lambic, gueuze, faro
Pokračovať

História pivovarníctva na Slovensku

Nasleduje

História pivovarníctva na Slovensku

Pokračovať
Pivné štýly
Pivo a pivné štýly
História
História pivovarníctva
na Slovensku
Výroba piva
Proces výroby Výroba sladu Výroba piva
Pivné štýly podľa kvasenia
Vrchne kvasené
Spodne kvasené
Spontánne kvasené
Lambic Ovocný Lambic Gueuze Faro