Vitajte v sekcii programu:
Pivné štýly

v tejto sekcii sa dozviete:

  • rozdiel medzi vrchne a spodne kvaseným pivom
  • ako ďalej rozdelujeme pivá do podkategórií
  • charakteristické vlastnosti jednotlivých pív

     Pivo a pivné štýly       Spodne kvasené: Bock     Bock

Bock

Ležiak pochádzajúci z Nemecka, z mesta Einbeck, z čoho získal aj svoje pomenovanie - bock. Kedysi vrchne kvasené pivo je dnes už ležiakom so spodným kvasením.

Ide prevažne o silnejšiu verziu ležiaka s vyšším obsahom alkoholu (okolo 7 %) a jemnou horkosťou. Pôvodne išlo o polotmavé až tmavé pivo, dnes však existuje viacero poddruhov rôznej farby od medenej až po tmavohnedú farbu. Vyznačuje sa výraznou, plnou, sladovou chuťou s tónmi karamelu, v ktorej môžeme cítiť tóny „praženej“ arómy a aj prítomnosť vyššieho obsahu alkoholu.

img
EPM:
11 °P - 15 °P
img img
ALKOHOL:
6 % - 8 %
img img img
IBU:
15 - 25
img
FARBA:
8 - 20 EBC

Dostupné pivá

  • Zlatý Bažant Hurban Legend Polotmavý Bock
Naspäť

Tmavý ležiak

Pokračovať

Doppelbock

Nasleduje

Doppelbock

Pokračovať
Pivné štýly
Pivo a pivné štýly
História
História pivovarníctva
na Slovensku
Výroba piva
Proces výroby Výroba sladu Výroba piva
Pivné štýly podľa kvasenia
Vrchne kvasené
Spodne kvasené
Spontánne kvasené
Lambic Ovocný Lambic Gueuze Faro