Vitajte v sekcii programu:
Pivné štýly

v tejto sekcii sa dozviete:

  • rozdiel medzi vrchne a spodne kvaseným pivom
  • ako ďalej rozdelujeme pivá do podkategórií
  • charakteristické vlastnosti jednotlivých pív

     Pivo a pivné štýly       Spodne kvasené: Ležiak     Oktober fest / Marzen

Oktober fest / Marzen

Märzen (alebo marcové pivo) má svoj pôvod v Bavorsku a začal sa variť už v 16. storočí. Bavorské pivovarnícke úrady v roku 1553 vyhlásili, že pivo sa môže variť iba od Michala  (29. septembra) do Juraja (24. apríla) z dôvodu rizika vzniku požiaru počas letných mesiacov.

Märzen sa varil s väčším obsahom chmeľu a alkoholu kvôli dlhšej trvanlivosti. Po uvarení sa pivo uchovávalo v studenej pivnici až do neskorého leta a zvyšné fľaše sa podávali na Oktoberfeste. Pivo sa vyznačuje stredným až plným telom, intenzívnou sladovou chuťou  a suchou dochuťou. Farba týchto pív môže byť bledá (Helles Märzen), jantárová až tmavohnedá (Dunkles Märzen).

img
EPM:
11 °P - 14 °P
img img
ALKOHOL:
4,5 % - 6,5 %
img img
IBU:
20 - 30
img img
FARBA:
10 - 40 EBC
Naspäť

Ležiak viedenského typu

Pokračovať

Tmavý ležiak

Nasleduje

Tmavý ležiak

Pokračovať
Pivné štýly
Pivo a pivné štýly
História
História pivovarníctva
na Slovensku
Výroba piva
Proces výroby Výroba sladu Výroba piva
Pivné štýly podľa kvasenia
Vrchne kvasené
Spodne kvasené
Spontánne kvasené
Lambic Ovocný Lambic Gueuze Faro