Vitajte v sekcii programu:
Pivné štýly

v tejto sekcii sa dozviete:

  • rozdiel medzi vrchne a spodne kvaseným pivom
  • ako ďalej rozdelujeme pivá do podkategórií
  • charakteristické vlastnosti jednotlivých pív

     Pivo a pivné štýly       Spodne kvasené: Ležiak     Svetlý ležiak českého typu

Svetlý ležiak českého typu

Najrozšírenejší typ piva na svete, ktorý sa varí od 19. storočia. Pivá sa vyznačujú rôznou úrovňou horkosti, ktorá môže byť jemná, príjemná, no aj výrazná s jemným dráždením a slabým až silným doznievaním po napití.

Prítomnosť použitého chmeľu, hlavne odrody “Žatecký poloraný červenák“, dodáva týmto pivám tiež príjemnú chmeľovú vôňu doplnenú o zložky z činnosti použitého druhu spodných pivovarských kvasiniek, ktoré okrem alkoholu a CO2 produkujú pri kvasení aj ďalšie aromatické látky. Chuť týchto pív sa vyznačuje rôznym stupňom tzv. plnosti chuti, v závislosti od úrovne prekvasenia. Ležiaky teda môžu byť chuťovo stredne až silne plné, resp. relatívne prázdnejšie, s ohľadom na prekvasenie. V chuti sa prejavuje tiež množstvo, druh a odroda použitého chmeľu. Farba týchto pív je prevažne zlatožltá, od jemnej svetlejšej až po relatívne tmavšiu, medenú.

img
EPM:
10 °P - 15 °P
img img
ALKOHOL:
4,0 % - 6,2 %
img img
IBU:
25 - 35
img img
FARBA:
6 - 12 EBC

Dostupné pivá

  • Zlatý Bažant '73
  • Zlatý Bažant 12 %
  • Zlatý Bažant 11 %
  • Zlatý Bažant 10 %
  • Krušovice Královská 12 %
  • Krušovice Královská 11 %
  • Krušovice Královská 10 %
  • Corgoň Juraj 12 %
  • Corgoň Legenda 11 %
  • Corgoň Klasik 10 %
  • Martiner 12 %
  • Gemer 12 %,
  • Gemer 10 %
  • Starobrno Bitr 12 %
  • Starobrno 10 %
Naspäť

Sweet Stout (Sladký stout)

Pokračovať

Ležiak viedenského typu

Nasleduje

Ležiak viedenského typu

Pokračovať
Pivné štýly
Pivo a pivné štýly
História
História pivovarníctva
na Slovensku
Výroba piva
Proces výroby Výroba sladu Výroba piva
Pivné štýly podľa kvasenia
Vrchne kvasené
Spodne kvasené
Spontánne kvasené
Lambic Ovocný Lambic Gueuze Faro