Vitajte v sekcii programu:
Pivné štýly

v tejto sekcii sa dozviete:

  • rozdiel medzi vrchne a spodne kvaseným pivom
  • ako ďalej rozdelujeme pivá do podkategórií
  • charakteristické vlastnosti jednotlivých pív

     Pivo a pivné štýly       Spontánne kvasené     Gueuze

Gueuze

Gueuze je ďalším štýlom lambiku, belgického piva. Ako jediný druh piva na svete sa nevarí, ale vyrába sa „blendovaním“, teda zmiešaním mladých (ročných) a starých (dvoj- až trojročných) lambikov, ktoré sa plnia do fliaš podobných fľašiam na šampanské.

Keďže mladé lambiky nie sú úplne fermentované, je potrebné vykonať druhú fermentáciu (už vo fľaši). Na trh sa dostáva až minimálne po roku ležania, kedy sa karbonizuje (vytvára CO2). Chuť gueuze sa od tradičných pív a ležiakov líši. Na jeho výrobu sa používa starý chmeľ a pivo tak nemá žiadnu chmeľovú arómu ani vôňu. Namiesto toho divoké kvasinky, ktoré sú pre lambiky špecifické, dodávajú gueuze suchú, jablčnú, kyslú, až octovú arómu i chuť.

img
EPM:
11 °P - 14 °P
img img
ALKOHOL:
4,0 % - 7,0 %
img img
IBU:
0 - 10
img
FARBA:
6 - 13 EBC
Naspäť

Ovocný Lambic

Nasleduje

Faro

Pokračovať
Pivné štýly
Pivo a pivné štýly
História
História pivovarníctva
na Slovensku
Výroba piva
Proces výroby Výroba sladu Výroba piva
Pivné štýly podľa kvasenia
Vrchne kvasené
Spodne kvasené
Spontánne kvasené
Lambic Ovocný Lambic Gueuze Faro