Vitajte v sekcii programu:
Pivné štýly

v tejto sekcii sa dozviete:

  • rozdiel medzi vrchne a spodne kvaseným pivom
  • ako ďalej rozdelujeme pivá do podkategórií
  • charakteristické vlastnosti jednotlivých pív

     Pivo a pivné štýly       Spontánne kvasené     Lambic

Lambic

Kategória pív lambic pochádza z regiónu okolo belgického mesta Brusel. Tieto pivá sú špecifické tým, že nie sú fermentované klasickým spôsobom, teda pridaním kvasníc, ale kvasia „nekontrolovane“ tzv. spontánnym spôsobom, kedy mikroflóra v danom pivovare obsahuje všetky potrebné divoké kvasnice a baktérie, ktoré „sadnú“ na práve uvarenú a schladenú mladinu a skvasia dané pivo.

Tieto pivá sú známe tým, že zvyknú ležať a maturovať aj 3-4 roky. Lambic sa vyznačuje svetlou žltou farbou, kyslou arómou, ktorá často prechádza do arómy po sene, stodole či konskom sedle. Pivo je úplne ľahké na tele, mnohokrát vysoko prekvasené. Je výrazne kyslé a v chuti sa poväčšine nachádza množstvo  ovocných chutí. Ma sladový základ. Horkosť sa pri lambiku nehodnotí a je absolútne nevýrazná.

img
EPM:
10 °P - 13 °P
img
ALKOHOL:
5,0 % - 6,5 %
img img
IBU:
0 - 10
img
FARBA:
6 - 14 EBC
Naspäť

Doppelbock

Pokračovať

Ovocný Lambic

Nasleduje

Ovocný Lambic

Pokračovať
Pivné štýly
Pivo a pivné štýly
História
História pivovarníctva
na Slovensku
Výroba piva
Proces výroby Výroba sladu Výroba piva
Pivné štýly podľa kvasenia
Vrchne kvasené
Spodne kvasené
Spontánne kvasené
Lambic Ovocný Lambic Gueuze Faro