Vitajte v sekcii programu:
Pivné štýly

v tejto sekcii sa dozviete:

  • rozdiel medzi vrchne a spodne kvaseným pivom
  • ako ďalej rozdelujeme pivá do podkategórií
  • charakteristické vlastnosti jednotlivých pív

     Pivo a pivné štýly       Vrchne kvasené: Belgický ale     Saison

Saison

Belgický štýl piva, ktorý vznikol ako pivo na „farmársku sezónu“ (saison - sezónne). Tento štýl piva sa historicky varil primárne na osvieženie počas letných dní na farmách.

V dnešných dňoch sa varí ako to „najlepšie“ pivo z pivovaru. Po väčšine by malo byť svetlej žltej farby, no môžu sa vyskytovať aj pivá s tmavšou, zlatou až jantárovou farbou. Vyznačuje sa silnou arómou po ovocí, rôznych koreninách a jemných náznakoch citrusov. Pivo by malo byť na chuti osviežujúce, s ľahkým telom a relatívne vyššou karbonizáciou (viac CO2 v pive). Pivo je typické hlbokým prekvasom, čo spôsobuje suchý pocit po dopití, no ľahkosť ďalšieho napitia. Horkosť je pocitovo zvyčajne stredná až vyššia.

img
EPM:
12 °P - 16 °P
img img
ALKOHOL:
5,0 % - 7,0 %
img img img
IBU:
20 - 35
img img
FARBA:
10 - 28 EBC
Naspäť

Tripel

Pokračovať

Weizen / Weissbier / Wheatbeer

Nasleduje

Weizen / Weissbier / Wheatbeer

Pokračovať
Pivné štýly
Pivo a pivné štýly
História
História pivovarníctva
na Slovensku
Výroba piva
Proces výroby Výroba sladu Výroba piva
Pivné štýly podľa kvasenia
Vrchne kvasené
Spodne kvasené
Spontánne kvasené
Lambic Ovocný Lambic Gueuze Faro