Vitajte v sekcii programu:
Pivné štýly

v tejto sekcii sa dozviete:

  • rozdiel medzi vrchne a spodne kvaseným pivom
  • ako ďalej rozdelujeme pivá do podkategórií
  • charakteristické vlastnosti jednotlivých pív

     Pivo a pivné štýly       Vrchne kvasené: Porter / Stout     Irish Stout (Suchý stout)

Irish Stout (Suchý stout)

Veľmi populárny štýl piva, ktorý preslávilo pivo Guinness Draught. Pivo je tmavej, čiernej farby a vo vôni je cítiť primárne pražený slad v podobe jednoznačných kávových tónov.

Rozdiel medzi Porter/Sweet Stoutom a práve spomínaným Irish Stoutom je v tom, že pivo je vo svojej podstate úplne ľahké a suché (dry) na tele, chuti a alkohole a zároveň ponúka  „neuhladenosť“ pražených sladov, ktoré prechádzajú do piva v podobe kávovej chuti. Často býva veľmi málo karbonizované (malý obsah CO2) a tlačené primárne dusíkom, čo vytvorí pocit krémovosti a imitovanej plnosti piva. Veľmi ľahko sa pije a napriek tomu, že je to tmavé pivo, je pre veľa ľudí veľmi osviežujúce.

img
EPM:
9 °P - 11 °P
img
ALKOHOL:
4,0 % - 4,5 %
img
IBU:
25 - 45
img img img
FARBA:
50 - 80 EBC
Naspäť

Porter (Baltic Porter)l

Pokračovať

Sweet Stout (Sladký stout)

Nasleduje

Sweet Stout (Sladký stout)

Pokračovať
Pivné štýly
Pivo a pivné štýly
História
História pivovarníctva
na Slovensku
Výroba piva
Proces výroby Výroba sladu Výroba piva
Pivné štýly podľa kvasenia
Vrchne kvasené
Spodne kvasené
Spontánne kvasené
Lambic Ovocný Lambic Gueuze Faro