Vitajte v sekcii programu:
Pivné štýly

v tejto sekcii sa dozviete:

  • rozdiel medzi vrchne a spodne kvaseným pivom
  • ako ďalej rozdelujeme pivá do podkategórií
  • charakteristické vlastnosti jednotlivých pív

     Pivo a pivné štýly       Vrchne kvasené: Porter / Stout     Porter (Baltic Porter)

Porter (Baltic Porter)

Porter ako štýl piva môžeme neoficiálne zaradiť do skupiny tmavých pív. Porter je vnímaný ako ťažké a hutné pivo tmavej, čiernej farby.

Vo vôni môžeme zachytiť silnú dávku karamelu, praženej chlebovej kôrky, sladkého drievka, ale môžu sa v nej vyskytovať aj vyššie alkoholy či silnejšie estery v podobe sušeného ovocia (sliviek, hrozienok či čerešní). Tie sa ďalej prepájajú na možné čokoládové až kávové tóny, ktoré však pri porteroch zvyčajne nie sú tak silné ako pri stoutoch. Porter má plné, hutné a komplexné telo, v ktorom sa spája sladkosť, karamelovosť a sladovosť s vyšším obsahov alkoholu, čo má za následok potenciálny pocit hrejivosti po dopití. V pive nebadáme silnú horkosť z chmeľov, ale vzhľadom na relatívne vysoké percento sypania pražených sladov môžu pivá pôsobiť horkejšie. Často sa varí s rôznymi ingredienciami ako čokoládové bôby, med, karamel, sladké drievko  a podobne.

img
EPM:
15 °P - 23 °P
img img img img
ALKOHOL:
6,5 % - 9,5 %
img img img img
IBU:
20 - 40
img img
FARBA:
34 - 60 EBC

Dostupné pivá

  • Zlatý Bažant Medový Porter
Naspäť

Dunkles Weissbier

Pokračovať

Irish Stout (Suchý stout)

Nasleduje

Irish Stout (Suchý stout)

Pokračovať
Pivné štýly
Pivo a pivné štýly
História
História pivovarníctva
na Slovensku
Výroba piva
Proces výroby Výroba sladu Výroba piva
Pivné štýly podľa kvasenia
Vrchne kvasené
Spodne kvasené
Spontánne kvasené
Lambic Ovocný Lambic Gueuze Faro