Vitajte v sekcii programu:
Pivné štýly

v tejto sekcii sa dozviete:

  • rozdiel medzi vrchne a spodne kvaseným pivom
  • ako ďalej rozdelujeme pivá do podkategórií
  • charakteristické vlastnosti jednotlivých pív

     Pivo a pivné štýly       Vrchne kvasené: Porter / Stout     Sweet Stout (Sladký stout)

Sweet Stout (Sladký stout)

Označovaný ako milk (mliečny), resp. cream (krémový) stout. Tento štýl piva je sladká a plná verzia jeho „suchého“ brata, ktorá je takisto tmavej, čiernej farby. Rozdiel je práve vo vôni a chuti samotnej.

Sweet stout ponúka viac „sladkých“ tónov po karameli, sladkom drievku, čokoláde či káve. „Sladkosť“ samotná sa docieľuje primárne dvoma spôsobmi - vedením varného procesu pri zanechaní väčšieho množstva neskvasiteľných cukrov a/alebo pridaním laktózy (mliečneho cukru) do varného procesu. Laktóza pôsobí v pive ako „zahusťovadlo“, ktoré zabezpečí mliečnu krémovosť piva a sladkosť. Pri tomto type piva očakávame ľahkú až strednú horkosť.

img
EPM:
11 °P - 15 °P
img img
ALKOHOL:
4,0 % - 6,0 %
img img
IBU:
20 - 40
img img
FARBA:
60 - 80 EBC
Naspäť

Irish Stout (Suchý stout)

Pokračovať

Svetlý ležiak českého typu

Nasleduje

Lambic

Pokračovať
Pivné štýly
Pivo a pivné štýly
História
História pivovarníctva
na Slovensku
Výroba piva
Proces výroby Výroba sladu Výroba piva
Pivné štýly podľa kvasenia
Vrchne kvasené
Spodne kvasené
Spontánne kvasené
Lambic Ovocný Lambic Gueuze Faro