Vitajte v sekcii programu:
Pivné štýly

v tejto sekcii sa dozviete:

  • rozdiel medzi vrchne a spodne kvaseným pivom
  • ako ďalej rozdelujeme pivá do podkategórií
  • charakteristické vlastnosti jednotlivých pív

     Pivo a pivné štýly       Vrchne kvasené: Pšeničné pivá     Witbier

Witbier

Pšeničné pivo varené na „belgický spôsob“. Ako pri všetkých typoch pšeničných pív, aj pri tomto sa pridáva relatívne veľké množstvo pšeničného sladu pri sypaní (až 20 - 30 %).

Pšeničné pivo varené na „belgický spôsob“. Ako pri všetkých typoch pšeničných pív, aj pri tomto sa pridáva relatívne veľké množstvo pšeničného sladu pri sypaní (až 20 - 30 %). Rozdiel oproti nemeckej „pšenici“ tkvie v kmeni použitých kvasiniek a v použití špecifických ingrediencií - koriandru a pomarančovej kôry. Pivo je veľmi svetlé a jeho farba sa blíži bielej. Je výrazne aromatické, vo vôni vieme nájsť klinčeky a už spomenutý koriander a pomarančovú kôru. Takto pripravený „kokteil“ koriandru a pomarančovej kôry sa zmiešava s vôňou po banánoch a citrusoch a robí z piva naozaj osviežujúci zážitok. Pivo je na chuti ľahšie až stredne plné a ponúka uhladenú, sladovú, krémovú chuť s citrusovými a korenistými náznakmi. Horkosť je v tomto prípade takmer nulová a ak je, tak naozaj len veľmi jemná.

img
EPM:
11 °P - 13 °P
img img
ALKOHOL:
4,5 % - 5,5 %
img img
IBU:
8 - 20
img
FARBA:
4 - 8 EBC
Naspäť

Weizen / Weissbier / Wheatbeer

Pokračovať

Dunkles Weissbier

Nasleduje

Dunkles Weissbier

Pokračovať
Pivné štýly
Pivo a pivné štýly
História
História pivovarníctva
na Slovensku
Výroba piva
Proces výroby Výroba sladu Výroba piva
Pivné štýly podľa kvasenia
Vrchne kvasené
Spodne kvasené
Spontánne kvasené
Lambic Ovocný Lambic Gueuze Faro