Vitajte v sekcii programu:
Pivné štýly

v tejto sekcii sa dozviete:

  • rozdiel medzi vrchne a spodne kvaseným pivom
  • ako ďalej rozdelujeme pivá do podkategórií
  • charakteristické vlastnosti jednotlivých pív

     Pivo a pivné štýly       Výroba piva

Výroba piva

Na výrobu naozaj dobrého piva sú nevyhnutné štyri základné suroviny – voda, slad, chmeľ a pivovarnícke kvasinky. Úloha každej z nich prichádza na rad počas samotného procesu varenia a výroby v rôznom priestore a čase. Všetky ingrediencie však musia spĺňať prísne kvalitatívne parametre.

1. Mladina

Miešaním sladového šrotu s horúcou vodou sa získa cukornatý medziprodukt – tzv. sladina. Po oddelení tuhej časti (mláta) sa do tekutiny pridáva chmeľ a celá zmes sa zahreje. Výsledkom celého varného procesu je mladina obsahujúca vylúhované zložky zo sladu (cukor, bielkoviny) a z chmeľu (éterické oleje a horké látky dôležité pre chuť a arómu piva).

2. Zahájenie kvasenia

Aby sa mladina mohla zakvasiť, treba ju vyčíriť a schladiť. Najprv sa pevné čiastočky odstránia vo vírivej kadi, potom sa mladina schladzuje na chladiči. Studená mladina sa následne prevzdušní primiešajú sa kvasnice a začína sa proces kvasenia. V prvej fáze za prítomnosti kyslíka sa kvasinky rozmnožujú, v ďalšej fáze postupne začnú vytvárať alkohol, oxid uhličitý a iné zlúčeniny z látok prítomných v mladine. Vzniká mladé pivo.

3. Dokvášanie, zrenie

Mladina, ktorú sme pripravili vo varni, je po schladení a prevzdušňovaní pretlačená do fermentačných kadí, v ktorých po pridaní kvasníc prebieha kvasenie mladiny na mladé pivo. Kvasný proces sa uskutočňuje v cylindro-kónických tankoch (CKT). Mladé pivo sa potom pretláča do ležiackych tankov v pivnici, prebieha proces dokvášania zrenia, počas ktorého sa pivo chuťovo a aromaticky vyrovná. Po primárnej fermentácii v CKT a odležaní piva v ležiackej pivnici je samotný proces výroby piva ukončený a pivo sa musí pripraviť na stáčanie do obalov.

4. Stáčanie, pasterizácia

Po odležaní piva v ležiackej pivnici je potrebné pivo upraviť pre stáčanie (do tankov, fliaš, plechoviek a nerezových sudov) - filtráciou  a pasterizáciou. Pri filtrácii sa z piva oddeľujú zvyšky kvasiniek a ďalšie látky, ktoré by neskôr mohli spôsobiť v pive zákal. Neoddeliteľnou súčasťou  stáčania piva do obalov je pasterizácia, t.j. krátkodobé zahriatie produktu na teplotu 63 °C, ktorá zabezpečuje biologickú stabilitu piva. Z filtrácie sa pivo transportuje na krátkodobé uskladnenie do prípravných tankov v pivnici. Odtiaľ sa čerpá na stáčanie do obalov.

Oddelenie stáčiarní pozostáva zo 5 stáčacích liniek.

  • KHS linka (plnenie piva do fliaš)
  • Plechovková linka
  • Keg linka
  • PET linka
  • Tankové pivo ORION
Naspäť

Výroba sladu

Pokračovať

American Pale Ale Apa

Nasleduje

American Pale Ale Apa

Pokračovať
Pivné štýly
Pivo a pivné štýly
História
História pivovarníctva
na Slovensku
Výroba piva
Proces výroby Výroba sladu Výroba piva
Pivné štýly podľa kvasenia
Vrchne kvasené
Spodne kvasené
Spontánne kvasené
Lambic Ovocný Lambic Gueuze Faro