Vitajte v sekcii programu:
Pivné štýly

v tejto sekcii sa dozviete:

  • rozdiel medzi vrchne a spodne kvaseným pivom
  • ako ďalej rozdelujeme pivá do podkategórií
  • charakteristické vlastnosti jednotlivých pív

     Pivo a pivné štýly       Výroba sladu

Výroba sladu

Slad sa vyrába z jačmeňa v sladovni. Zakúpený jačmeň sa uskladňuje v silách, kde čaká na ďalšie spracovanie.

1. Zahájenie výroby

Pred samotnou výrobou sladu je nevyhnutné jačmeň vyčistiť - odstránia sa nevyvinuté a polámané zrnká. Takto upravený jačmeň je prevezený do máčiarne. Jačmeň síce v sebe obsahuje určitý podiel vody, ten však nie je postačujúci na to, aby v našich podmienkach prebehlo potrebné klíčenie. Jačmenné zrná sú preto na dobu 5 - 6 hodín uložené v oceľových zásobníkoch, kde sú ponorené vo vode. Následne sa voda vypustí a zrná sa nechajú na 4 – 5 hodín odležať na vzduchu. Proces máčania sa ešte raz zopakuje. Pri tomto procese jačmenné zrno napuchne a začínajú sa na ňom objavovať puky - korienky.

2. Klíčenie

Keď vlhkosť jačmenného zrna dosiahne približne 38 %, putuje do klíčiacich boxov. Tu sa ďalej zvlhčuje a dvakrát denne sa mechanicky obracia. Tento proces trvá 5 dní. Počas tohto procesu jačmeň klíči, zväčšujú sa mu korienky, vôňou pripomína uhorku. Počas štvrtého až piateho dňa začínajú zrná vädnúť - v tomto štádiu získavame medziprodukt, ktorý sa nazýva zelený slad.

3. Hvozdenie

Výroba sladu pokračuje fázou hvozdenia. Ide o sušenie zeleného sladu pri teplote od 50 až do 80 °C. Proces prebieha v sušiarňach, kde sa rovnomerne do výšky 90 cm nanesie zelený slad a trvá 20 hodín. Počas tejto doby sa slad odhvozdí a sušiareň sa vyprázdni. Neželané korienky sa na záver procesu odstránia v odkličovacom stroji. Suché korienky, tzv. sladový kvet, sú veľmi cenným zdrojom bielkovín. Preto ho poľnohospodári odkupujú ako krmivo pre zvieratá. Po odhvozdení a odstránení neželaných korienkov sa vybrané vzorky sladu analyzujú v laboratóriu. Sleduje sa 15 parametrov, pričom jeden z hlavných je farba. Heineken Slovensko Sladovne, a. s., najväčšia sladovňa na Slovensku  sa špecializuje na svetlý slad. Skontrolovaný slad sa uloží do betónových síl a v takejto forme je pripravený na ďalší proces.

4. Namiešavanie

Slad vydrží v silách aj niekoľko mesiacov, na jeho kvalitu to nemá vplyv. Pred distribúciou je potrebné ešte namiešať požadovanú kombináciu sladov. Takto namiešaný slad sa prepravuje na miesto určenia. Pred použitím je ešte potrebné slad zomlieť. Do šrotovne nad varňou sa zo sila pretláča slad pneumatickým transportom.

Naspäť

Proces výroby

Pokračovať

Výroba piva

Nasleduje

Výroba piva

Pokračovať
Pivné štýly
Pivo a pivné štýly
História
História pivovarníctva
na Slovensku
Výroba piva
Proces výroby Výroba sladu Výroba piva
Pivné štýly podľa kvasenia
Vrchne kvasené
Spodne kvasené
Spontánne kvasené
Lambic Ovocný Lambic Gueuze Faro