Vitajte v sekcii programu:
Umenie
čapovať

v tejto sekcii sa dozviete:

  • najčastejšie techniky čapovania
  • udržiavanie čistých pohárov
  • estetika čapovaného piva

Sekcia UMENIE ČAPOVAŤ je rozdelená
na 10 vzdelávacích celkov.

Umenie čapovať
Čapovanie
4 kroky správneho čapovania
Technika
Čistý pohár
Starostlivosť o poháre Mechanické čistenie Čistiace prostriedky
Estetika
Senzorické vlastnosti piva Branding skla

     Umenie čapovať       Čapovanie     4 kroky správneho čapovania

4 kroky správneho čapovania

1. Opláchni

  • Prvým predpokladom kvalitného čapovania je čistý a vychladený pohár s logom čapovanej značky.
  • Umývajte poháre v špeciálnych umývačkách pivného skla nazývaných spülboy alebo ručne.
  • Používajte výhradne špeciálny čistiaci prostriedok na pivné sklo, ktorý po sebe nezanecháva chuť ani inú stopu.
  • Pred čapovaním pohár opláchnite studenou vodou. Nikdy nečapujte do teplého pohára, inak bude pivo nadmerne peniť.

2. Načapuj

  • Správne zvolená technika čapovania podčiarkne kvalitu čapovaného piva vo vašom podniku.
  • Pivo čapujte do pohára nakloneného v uhle 45° po stene pohára, pri plnení pohár postupne odďaľujte od výčapného kohúta tak, aby ste kohút nenamáčali do piva.
  • Na záver odtiahnite výčapný kohút od steny pohára tak, aby ste vytvorili primerané množstvo peny, t. j. 2-3 cm vysokú penu. Penu môžete vytvoriť potlačením kohúta od seba.
  • Načapované pivo nikdy nenechajte pod výčapným kohútom, padajúce kvapky ničia štruktúru peny.
  • Pivo nikdy nečapujte dopredu, zbytočne sa ohreje a zvetrá.

3. Skontroluj

  • Pred podávaním piva hosťovi skontrolujte správne načapovaný pohár piva.
  • Pivo je načapované po mierku (max. 0,5 cm pod mierku a k tomu cca 3 cm vysoká pena).
  • Pivo je správne vychladené na teplotu 7 – 10 °C (pohár sa zvyčajne správne orosí).

4. Podávaj

  • K dokonalosti už chýba iba správne podávanie piva.
  • Z hygienických dôvodov držte pohár v spodnej časti za jeho dno, alebo za ucho krígľa.
  • Pivo servírujte na podpivníku s logom otočeným ku konzumentovi.
  • Pri podávaní udržujte očný kontakt, usmievajte sa a zaprajte Na zdravie!
Naspäť

Umenie čapovať

Pokračovať

Čapovanie do štucky

Nasleduje

Čapovanie heineken

Pokračovať
Umenie čapovať
Umenie čapovať
Čapovanie
4 kroky správneho čapovania
Technika
Čistý pohár
Starostlivosť o poháre Mechanické čistenie Čistiace prostriedky
Estetika
Senzorické vlastnosti piva Branding skla