Prvým predpokladom kvalitného čapovania je čistý a vychladený pohár s logom čapovanej značky.
Umývajte poháre v špeciálnych umývačkách pivného skla nazývaných spülboy alebo ručne.
Používajte výhradne špeciálny čistiaci prostriedok na pivné sklo, ktorý po sebe nezanecháva chuť ani inú stopu.
Pred čapovaním pohár opláchnite studenou vodou. Nikdy nečapujte do teplého pohára, inak bude pivo nadmerne peniť.
2. Načapuj
Správne zvolená technika čapovania podčiarkne kvalitu čapovaného piva vo vašom podniku.
Pivo čapujte do pohára nakloneného v uhle 45° po stene pohára, pri plnení pohár postupne odďaľujte od výčapného kohúta tak, aby ste kohút nenamáčali do piva.
Na záver odtiahnite výčapný kohút od steny pohára tak, aby ste vytvorili primerané množstvo peny, t. j. 2-3 cm vysokú penu. Penu môžete vytvoriť potlačením kohúta od seba.
Načapované pivo nikdy nenechajte pod výčapným kohútom, padajúce kvapky ničia štruktúru peny.
Pivo nikdy nečapujte dopredu, zbytočne sa ohreje a zvetrá.
3. Skontroluj
Pred podávaním piva hosťovi skontrolujte správne načapovaný pohár piva.
Pivo je načapované po mierku (max. 0,5 cm pod mierku a k tomu cca 3 cm vysoká pena).
Pivo je správne vychladené na teplotu 7 – 10 °C (pohár sa zvyčajne správne orosí).
4. Podávaj
K dokonalosti už chýba iba správne podávanie piva.
Z hygienických dôvodov držte pohár v spodnej časti za jeho dno, alebo za ucho krígľa.
Pivo servírujte na podpivníku s logom otočeným ku konzumentovi.
Pri podávaní udržujte očný kontakt, usmievajte sa a zaprajte Na zdravie!
Uzamknuté časti sú plne dostupné našim existujúcim partnerom po prihlásení. Stante sa aj Vy našim partnerom a využívajte plný potenciál našej HoReCa Academy.