Vitajte v sekcii programu:
Umenie
čapovať

v tejto sekcii sa dozviete:

  • najčastejšie techniky čapovania
  • udržiavanie čistých pohárov
  • estetika čapovaného piva

Sekcia UMENIE ČAPOVAŤ je rozdelená
na 10 vzdelávacích celkov.

Umenie čapovať
Čapovanie
4 kroky správneho čapovania
Technika
Čistý pohár
Starostlivosť o poháre Mechanické čistenie Čistiace prostriedky
Estetika
Senzorické vlastnosti piva Branding skla

     Umenie čapovať       Čistý pohár     Mechanické čistenie

Mechanické čistenie

Na zaistenie čistého skla je ideálna mechanická umývačka (napr. Spülboy) s vhodným umývacím prostriedkom (tablety Fortex). Pri použití saponátových prostriedkov (Jar, Pur a pod.) spadne skôr pena, pivo nekrúžkuje a môže mať pachuť! Umývačka potrebuje každý deň rozobrať a sanitovať kefy a trysky (Šenkýrka F). Potom by mala vyschnúť. Umyté sklo vždy uložiť na mriežku. Sklo vďaka tomu vetrá a nezatuchne.

img
img
img
  • Zvyšné pivo vylejte do drezu alebo oplachovej časti umývačky. Nikdy nie na umývacie kefy.
  • Pohár v umývačke krátko opláchnite studenou pitnou vodou. Časť s umývacími kefami tak uchránite pred skorým znečistením od zvyškov piva.
  • Do časti s umývacími kefami dajte odporúčaný čistiaci prostriedok (tablety, tekutý roztok). Nepoužívajte bežné kuchynské saponáty, pretože rozkladajú penu. Pohár nasaďte na stredovú kefu a pohybom hore a dole ju umyte.
img
img
img
  • Na oplachovacom tŕni pohár ešte raz opláchnite a schlaďte. Pohľadom proti svetlu skontrolujte kvalitu umývania. Na správne umytom skle sa udrží film vody v trvaní po dobu cca 3 sekúnd.
  • Umyté poháre skladujte vždy hore dnom na odkvapkávacej miske alebo perforovanej podložke/mriežke. Poháre tak vetrajú a nezatuchnú! Je zbytočné sklo leštiť utierkou.
  • Po konci čapovania vypustite z umývačky vodu, vyberte obe kefy, prepláchnite ich teplou vodou a ponorte do sanitačného roztoku. Vnútornú časť umývačky vyčistite hubkou so sanitačným roztokom (napr. Šenkýrka F). Potom všetko dôkladne prepláchnite vodou. Do ďalšieho použitia rozložte umývačku podľa obrázku  a nechajte ju vysušiť.
Tip:

Pred každým čapovaním pivné sklo vždy vystreknúť chladnou vodou. Odstránite tak prípadné pachy, ktoré môžu byť vo vnútri skla z okolitého prostredia, zároveň sklo ochladíte na ideálnu teplotu. Tým zaručíte, že sa do piva nedostanú žiadne nežiaduce vône ani chute, ktoré by pivo mohli negatívne ovplyvniť.

Naspäť

Starostlivosť o poháre

Pokračovať

Čistiace prostriedky

Nasleduje

Čistiace prostriedky

Pokračovať
Umenie čapovať
Umenie čapovať
Čapovanie
4 kroky správneho čapovania
Technika
Čistý pohár
Starostlivosť o poháre Mechanické čistenie Čistiace prostriedky
Estetika
Senzorické vlastnosti piva Branding skla