Správnou manipuláciou a dodržiavaním zásad pri skladovaní pivných sudov prevádzka nielenže uchová požadovanú kvalitu piva, ale zároveň predíde nežiadúcim javom ako vysoká penivosť, kratšia životnosť, či zákal.
- Šetrne manipulujte so sudmi pri ich preberaní. Využívajte výťah alebo sklz, aby sa nepoškodili.
- Pri preberaní tovaru si skontrolujte ihneď čistotu suda, minimálnu trvanlivosť, neporušenosť krytky a dokonalú tesnosť fittingu.
- Sudy skladujte v čistých a suchých priestoroch pri teplote 5 - 25 °C, pričom ideálne rozmedzie teploty je 7 - 10 °C. Nikdy neuskladňujte sudy na priamom slnku. Ak je teplota nižšia, vzniká chladový zákal a dochádza k „presycovaniu“ piva CO2. Ak je teplota vyššia, znižuje sa trvanlivosť a kvalita piva.
- Sudy skladujte v čistej, suchej, vetrateľnej miestnosti v ktorej sú len KEG sudy, fľaše alebo tanky, žiadne potraviny.
- Miestnosť musí mať prívod pitnej vody a inštalované preplachové adaptéry (kvôli sanitácii). Sud by mal pred samotným narazením postáť minimálne 24 hodín, aby sa pivo upokojilo. Uložte preto sudy tak, aby ste s nimi nemanipulovali pred samotným narazením. Skoršie narazenie môže spôsobiť vyššiu penivosť piva aj stratu jeho ideálnych vlastností.
- Čistite narážaciu hlavicu a fitting na sude horúcou vodou a kefkou pred každým použitím a po každom použití.
- Dodržujte zásadu FIFO (first in - first out), teda prvý sud dnu ide ako prvý von.
Naspäť Čistenie výčapných rúrok
Pokračovať Evidencia čistenia