Vitajte v sekcii programu:
Výčapná
technológia

v tejto sekcii sa dozviete:

  • druhy výčapných technoloogii
  • ako čistiť výčapné zariadenia
  • manipulácia a skladovanie sudov
  • výhody tlačných médií

     Výčapná technológia       Starostlivosť     Uskladnenie sudov

Uskladnenie sudov

Správnou manipuláciou a dodržiavaním zásad pri skladovaní pivných sudov prevádzka nielenže uchová požadovanú kvalitu piva, ale zároveň predíde nežiadúcim javom ako vysoká penivosť, kratšia životnosť, či zákal.

  • Šetrne manipulujte so sudmi pri ich preberaní. Využívajte výťah alebo sklz, aby sa nepoškodili.
  • Pri preberaní tovaru si skontrolujte ihneď čistotu suda, minimálnu trvanlivosť, neporušenosť krytky a dokonalú tesnosť fittingu.
  • Sudy skladujte v čistých a suchých priestoroch pri teplote 5 - 25 °C, pričom ideálne rozmedzie teploty je 7 - 10 °C. Nikdy neuskladňujte sudy na priamom slnku. Ak je teplota nižšia, vzniká chladový zákal a dochádza k „presycovaniu“ piva CO2. Ak je teplota vyššia, znižuje sa trvanlivosť a kvalita piva.
  • Sudy skladujte v čistej, suchej, vetrateľnej miestnosti v ktorej sú len KEG sudy, fľaše alebo tanky, žiadne potraviny.
  • Miestnosť musí mať prívod pitnej vody a inštalované preplachové adaptéry (kvôli sanitácii). Sud by mal pred samotným narazením postáť minimálne 24 hodín, aby sa pivo upokojilo. Uložte preto sudy tak, aby ste s nimi nemanipulovali pred samotným narazením. Skoršie narazenie môže spôsobiť vyššiu penivosť piva aj stratu jeho ideálnych vlastností.
  • Čistite narážaciu hlavicu a fitting na sude horúcou vodou a kefkou pred každým použitím a po každom použití.
  • Dodržujte zásadu FIFO (first in - first out), teda prvý sud dnu ide ako prvý von.
img
Naspäť

Čistenie výčapných rúrok

Pokračovať

Evidencia čistenia

Nasleduje

Evidencia čistenia

Pokračovať
Výčapná technológia
Výčapná technológia
Technológia
Štandartná technológia Tanková technológia Technológia DAVID
Starostlivosť
Čistenie výčapných rúrok Uskladnenie sudov Evidencia čistenia
Tlačné médium
Tlačné médiá Nevýhody kompresorov Bezpečnosť