Vitajte v sekcii programu:
Výčapná
technológia

v tejto sekcii sa dozviete:

  • druhy výčapných technoloogii
  • ako čistiť výčapné zariadenia
  • manipulácia a skladovanie sudov
  • výhody tlačných médií

     Výčapná technológia       Tlačné médium     Tlačné médiá

Tlačné médiá

Jedným zo znakov kvality piva je tzv. šmrnc, ktorý pivo získava pri dokvasovaní a zrení piva v pivovarských pivniciach. Tvorí ho kvasením vznikajúci oxid uhličitý, ktorý sa v pive samovoľne rozpúšťa. Pivo bez obsahu CO2 by bolo bez rezu, bez peny a zvetrané.

Ďalej pivo obsahuje množstvo rozpustených alebo extraktívnych látok zo sladu  a chmeľu spôsobujúcich jeho plnosť (hutnosť), z ktorých niektoré sú veľmi citlivé na styk s kyslíkom. Produkty oxidácie sa veľmi negatívne podpisujú na chuti a vôňu piva. Vzduch pivu relatívne neuškodí, pokiaľ sú použité moderné bezolejové potravinárske kompresory s pravidelnou výmenou filtračných vložiek. Hlavná je ale veľká výtoč, aby sa sud tlakovaný vzduchom rýchlo vytočil a nezostal roztočený do druhého dňa. Spomeňme na bývalú prax skúsených hostinských v minulých dobách, kedy sa ešte používali hliníkové sudy. V prípade, že im došiel sud krátko pred zatváračkou, tak nový nenarážali a štamgastom radšej dali fľaškové. Presvedčili ich totiž, že zajtra by si na dnes narazenom zvetranom pive určite nepochutnali.

Potravinársky zmesný plyn - C02 + N2

Potravinársky zmiešaný plyn (napr. Biogon) je špeciálne vyvinutý na tlakovanie nápojov v gastronómii. Ide o zmes dusíka a oxidu uhličitého v rôznych pomeroch, napr. 4 : 1 (80 : 20) alebo 1 : 1 (50 :50). Zmes týchto plynov podporuje ich dobré vlastnosti a zároveň potláča tie zlé. Neprestupuje toľko do piva ako samotný CO2, ktorý môže spôsobiť pri dlhšom pôsobení a vyššom tlaku presýtenie nápoja. Zároveň však zachováva pivu "rezkosť", ktorý by sa pri použití samotného dusíka strácal. Z tohto dôvodu sa zmiešaný plyn hodí pre prevádzky so strednou výtočou  a na domáce použitie, kedy chceme mať k dispozícii točené pivo.

Výhody: Hlavnou výhodou je univerzálnosť tohto plynu z dôvodu najnižšieho možného ovplyvnenia chuti nápoja a jeho ostatných vlastností. Je to najlepšie možná voľba pre tlakovanie piva, ak ho potrebujeme udržať dlhšie čerstvé.

Zdanlivo vyššie prevádzkové náklady sú úplne kompenzované využitím celého obsahu suda bez strát „posledných pív“.

Potravinársky CO2

Z hľadiska tlakovania nápojov potravinárskymi plynmi sa jedná hneď po potravinárskom zmiešanom plyne o najbežnejší spôsob tlakovania. CO2 je tiež lacnejšie ako napr. Biogon. Udrží pivo dlhšie čerstvé, ale pri dlhšej dobe narazenia suda a vyššie nastavenom tlaku, presycuje pivo a vzniká tak nežiaduci efekt „pivnej malinovky“. Neblaho preslávený je tento plyn u pivárov tiež z hľadiska nadúvania. Je to vhodné tlačné médium pre prevádzky, kde sa pivo konzumuje iba v malej miere alebo je tu len doplnkom. Sú to napríklad kaviarne, vinárne a podobné podniky.

Výhody: Cena oproti Biogonu je nižšia. CO2 je možné tiež zakúpiť v menších baleniach ako 20 l (kg) fľašiach, napríklad v bombičke CO2 MINI 600 g (veľkostne ako PET fľaša s objemom 0,5 l).

Nevýhody: Pri dlhšom narazení presycuje pivo. S tým sú spojené možné problémy s nadmerným penením nápoja a už spomínaným nadúvaním.

Tip:

Na čapovanie piva nie je vhodný ani čistý dusík, ktorý sa používa pri čapovaní vína. Dusík vyväzuje z piva oxid uhličitý, pivo v dôsledku toho stráca šmrnc a stáva sa „vodovým“.

Naspäť

Evidencia čistenia

Pokračovať

Nevýhody kompresorov

Nasleduje

Nevýhody kompresorov

Pokračovať
Výčapná technológia
Výčapná technológia
Technológia
Štandartná technológia Tanková technológia Technológia DAVID
Starostlivosť
Čistenie výčapných rúrok Uskladnenie sudov Evidencia čistenia
Tlačné médium
Tlačné médiá Nevýhody kompresorov Bezpečnosť