Vitajte v sekcii programu:
Umenie
čapovať

v tejto sekcii sa dozviete:

  • najčastejšie techniky čapovania
  • udržiavanie čistých pohárov
  • estetika čapovaného piva

Sekcia UMENIE ČAPOVAŤ je rozdelená
na 10 vzdelávacích celkov.

Umenie čapovať
Čapovanie
4 kroky správneho čapovania
Technika
Čistý pohár
Starostlivosť o poháre Mechanické čistenie Čistiace prostriedky
Estetika
Senzorické vlastnosti piva Branding skla

     Umenie čapovať       Technika: Čapovanie cez dlhé dvojpolohové kohúty so zanáraním     Čapovanie do krígľa

Čapovanie do krígľa

Čapovanie do krígľa cez klasické krátke dvojpolohové kohúty s technikou so zanáraním.

Čapovanie na hladinku

  • Nakloňte pohár v uhle 45° a pomalým pohybom otvorte výčapný kohútik. Vytvoríte tak malé množstvo peny na dne pohára.
  • Kohút otvorte do polohy maximálneho prietoku (páka kohútika smeruje priamo k vám). Pivo nateká do pohára číre, bez bubliniek.
  • S pribúdajúcim množstvom piva pohár postupne porovnávajte do vodorovnej polohy. Stúpajúca pena pomaly dosahuje okraj pohára, cez ktorý aj občas pretečie.
  • Čapovanie zakončite rýchlym uzavretím výčapného kohútika. V pive môžete pozorovať bublinky rozpusteného CO2, ktoré pozvoľna stúpajú ku hladine a pivo pomaly „dochádza“. Pena je jemná, rovná a po napití kreslí po stene krúžky.
Tip:

Tento spôsob čapovania vám umožní načapovať pivo „na raz“ (kohút zostáva po celú dobu čapovania vnorený v pohári), pri zachovaní všetkých jeho kvalít. Obsah CO2 je trochu vyšší ako pri pive pri čapovaní „s čiapkou“.

Naspäť

Čapovanie do štucky

Pokračovať

Starostlivosť o poháre

Nasleduje

Starostlivosť o poháre

Pokračovať
Umenie čapovať
Umenie čapovať
Čapovanie
4 kroky správneho čapovania
Technika
Čistý pohár
Starostlivosť o poháre Mechanické čistenie Čistiace prostriedky
Estetika
Senzorické vlastnosti piva Branding skla